Home

Achtergrond 3 reacties

Zuivelindustrie voert productie boter sterk op

De Nederlandse zuivelindustrie heeft in de eerste negen maanden van dit jaar met name de boterproductie sterk opgevoerd.

Dit blijkt uit voorlopige gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De industrie speelt daarmee in op de hoge boterprijzen gedurende het laatste jaar. Vergeleken met de eerste negen maanden van 2009 is de boterproductie dit jaar tot en met september 12,5 procent gestegen, zo blijkt uit de cijfers van het CBS. In tonnen uitgedrukt steeg de boterproductie met bijna 11.200 ton van 89.650 naar goed 100.850 ton.

Ook de productie van gecondenseerde melk werd sterk opgevoerd. De productie hiervan steeg met 7,3 procent van 236.830 ton naar ruim 254.200 ton. Gecondenseerde melk wordt, vaak in gesuikerde vorm, vooral geëxporteerd naar bestemmingen in Afrika, het Midden-Oosten en Azië. De belangrijkste Nederlandse condensproducenten zijn FrieslandCampina, met een vestiging in Leeuwarden, en Hochwald Nederland in Bolsward.

Gestimuleerd door de betere kaasprijzen verhoogde de zuivelindustrie ook de kaasproductie. Deze werd met in totaal 4 procent, ofwel bijna 21.500 ton verhoogd naar ruim 552.000 ton over de eerste negen maanden van dit jaar. Over de hieraan gerelateerde productie van weipoeder kan het CBS niets melden, omdat daarover (voor dit jaar) nog geen gegevens beschikbaar zijn.

De productie van melkpoeder daarentegen lag dit jaar iets lager dan gedurende de eerste negen maanden van 2009. Toen werd in totaal 154.517 ton melkpoeder geproduceerd. Dit jaar kwam de productie bijna 3.000 ton lager uit op ruim 151.600 ton. Het grootste deel van deze productie bestond uit mageremelkpoeder.

Opvallend genoeg was de totale melkproductie gedurende de eerste negen maanden van dit jaar ook iets lager dan vorig jaar. Het gaat om ruim 40 miljoen ton, ofwel 0,46 procent van 8,65 miljard kilo.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  klaas

  Het gaat om miljoenen kilo's. De verklaring is erbij gegeven. De industrie speelde in op de aanhoudend hoge prijzen.

 • no-profile-image

  de jong

  waarom geeft u geen verklaring van dit optimistisch bericht?

 • no-profile-image

  Gaatze

  Wordt er niet 40 miljoen 'kilo' bedoeld in plaats van 'ton'? Want 40 miljoen ton is namelijk 40 miljard kilo... Dat kan nooit geen 0,46 % van 8,65 miljard zijn

Of registreer je om te kunnen reageren.