Home

Achtergrond 5 reacties

Zorgen over ruim 2.000 hectare suikerbieten

Ruim 2.000 hectare suikerbieten in het zuidwesten van Nederland baart verwerker Suiker Unie zorgen.

"Het ziet er slecht uit”, zegt directeur agrarische zaken Gert Sikken. Landelijk moet nog 6 procent worden gerooid. Het areaal ongerooide bieten concentreert zich in het Zuidwesten, waar ook nog andere akkerbouwgewassen als aardappelen en uien in de grond staan.

De regio kampt al lange tijd met overvloedige neerslag. De vroege vorstperiode laat de laatste hoop op een goede afloop vervliegen.

“Bieten kunnen wel een beetje vorst hebben”, zegt Sikken. "Maar als het zo hard gaat vriezen als voorspeld, vraag ik me af of de overgebleven bieten na de vorstperiode nog rooibaar zijn."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Michel Camps

  Mijn ervaring is dat als deze (deels) bevroren bieten nog gerooid kunnen worden, ze zeer slecht ontbladeren. Als de suikerverwerker naar de suikerprijzen kijkt zou ze alles in het werk stellen om (eventueel met een aangepast verlaad-schema) om deze licht bevroren en weer ontdooide bieten alsnog erdoorheen te mengen. Inderdaad is overmacht een goede reden, en de enigste goede reden om op 1 december nog bieten in het land te hebben staan.

 • no-profile-image

  down under

  Hoezo Leen? Er geldt vanaf half november toch een bewaar vergoeding mits de bieten gerooid zijn. Mijn ervaring is dat die vergoeding de bewaarverliezen compenseren. Diegene die zijn bieten dan nog niet rooit (anders dan door overmacht) moet niet zeuren maar heeft mis gegokt.

 • no-profile-image

  Leen

  Bewaarverlies wil ik niet betitelen als risico. Als het winterweer doorzet praat je over "weerrisico". De gerooide bieten liggen buiten. Veelal geoogst bij -2 tot +2 is de calorische buffer tot vorstschade niet groot.

 • no-profile-image

  boerke

  Zo hard vriezen doet het meestal op een sneeuwlaag en dat betekent tevens isolatie voor wat eronder zit.

 • no-profile-image

  Leen

  Hand in eigen boezem steken Suikerunie. Dit zijn tevens gevolgen van het verlengen van de campagne. Normaliter waren de bieten rond de kerst verwerkt. Door daar nu een maand langer over te doen zijn de risico's voor de teler (mijns inziens) onaanvaardbaar gestegen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.