Home

Achtergrond 318 x bekeken 1 reactie

Zorgen om ruim 2.000 hectare suikerbieten

Ruim 2.000 hectare suikerbieten in het zuidwesten van Nederland baart verwerker Suiker Unie zorgen.

"Het ziet er slecht uit", zegt directeur agrarische zaken Gert Sikken. Landelijk moet nog 6 procent worden gerooid. Het areaal ongerooide bieten concentreert zich in het zuidwesten, waar ook nog andere gewassen als aardappelen en uien in de grond staan. Het Zuidwesten kampt al lange tijd met overvloedige neerslag. De vroege vorstperiode laat de laatste hoop op een goede afloop vervliegen. "Bieten kunnen wel een beetje vorst hebben", zegt Sikken. "Maar als het zo hard gaat vriezen als nu is voorspeld, vraag ik me af of de overgebleven bieten na de vorstperiode nog rooibaar zijn." De gebroeders Masseurs in het West-Brabantse Oud Gastel rooiden vanmiddag nog nét op tijd en met succes hun bieten. Foto Rein Geleijnse

Nog niet alle akkers zijn winterklaar gemaakt in Utrecht, zoals deze in Werkhoven. Foto William Hoogteyling

Melkveehouder Bert Snoek haalt vee uit de uiterwaarden. Niet vanwege de kou. Daar kunnen ze wel tegen. De sneeuw speelde wel een rol. "Daardoor liepen ze te zoeken naar gras, terwijl ik voer zat heb. Ook speelt mee dat de weerberichten voor de komende dagen slecht zijn. Daarom besloot ik ze maar binnen te halen," aldus Snoek. Hij had overigens alleen nog maar twee droge en twee guste koeien buiten lopen. De rest van het vee staat al een tijdje op stal. De droge koeien moeten over een tijdje afkalven. De guste koeien moeten op stal nog een beetje zwaarder worden. Daarna gaan ze weg voor de slacht. Foto William Hoogteyling

Mengvoerbedrijf De Heus heeft sinds kort negen 500-ton-duwbakken in de vaart. Voor zover bekend is De Heus de enige mengvoerfabrikant die voor deze vorm van vervoer kiest. De bakken zijn gebouwd in China en kortgeleden in de vaart gekomen. De duwbakken worden gebruikt voor het transport van grondstoffen vanuit de aanvoerhavens naar de productielocaties van De Heus in Nederland. De acht grootste locaties van de Heus liggen alle aan het water en zijn bereikbaar voor de binnenvaart. Alleen de kleine konijnenvoerfabriek in Harmelen is niet per schip bereikbaar. Volgens het mengvoerbedrijf wordt de logistiek met duwbakken een stuk flexibeler en duurzamer. Er kunnen per keer 1.000, 2.000 of 3.000 ton grondstof worden vervoerd, in twee, vier of zes bakken. Bovendien dienen de bakken als drijvende opslag. Elke duwbakverplaatsing spaart vijftien tot twintig vrachtwagenbewegingen uit. De Heus overweegt nog vier bakken aan te schaffen. Foto De Heus

Akkerbouwer Anne-Willem Dallinga uit het Groningse Zuidbroek beschermt zijn peen tegen de vorst met een extra strodek. "Het is hard werken om alles voor de strengere vorst klaar te krijgen", zegt Dallinga. Omdat de peen van zandgrond komt, kan het niet in de koelcel worden bewaard. "Dan wordt het niet meer mooi schoon." Daarom rooit hij de hele winter door en spoelt hij het zelf. Dallinga is tevreden over de kwaliteit. Foto Koos van der Spek

De nieuwe veiling Rhein-Maas is deze week gestart. De omzetverwachting voor deze veiling is 250 miljoen euro.Foto veiling Rhein-Maas

Foto

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Is alle knolselderij geoogst ?

Of registreer je om te kunnen reageren.