Home

Achtergrond

Zeeuwen rooien het dankzij rupsbanden

Het rooien bij Zierikzee gaat nog, dankzij de nieuwe aardappelrooier op rupsbanden.

Maar medewerker Johan van de Wekken van loonbedrijf Van de Velde heeft wel de schop bij de hand om essentiele onderdelen moddervrij te maken. Van de Velde rooide deze week aardappelen bij de familie Quist in Zierikzee. De loonwerker is een van de weinigen in de regio met een rooier op rupsbanden. Veel boeren doen een beroep op hem. Hij heeft een wachtlijst van drie weken. Het rooien gaat langzaam, 6 tot 7 hectare per dag. Normaal is dat 10 hectare per dag. Op Schouwen-Duiveland zitten nog veel aardappelen in de grond. Foto Jeannette Zinger

De dagen worden korter, de temperatuur gaat omlaag en de stervende bladeren tooien de boomgaarden in de Betuwe in een veelkleurig herfstpallet. De perenboomgaard in Erichem ligt op een steenworp afstand van een serie monumentale boerderijen. De laatste bewaarperen zijn op het bedrijf pas enkele weken geleden geplukt. Foto William Hoogteyling

Agrico heeft zeven nieuwe aardappelen op de rassenlijst. De rassen zijn vandaag gepresenteerd op de rassententoonstelling van de coöperatie. Het betreft zes tafelaardappelrassen en één chipsras. Dat is geen toeval, zegt commercieel directeur Jan van Hoogen. "Bij de fritesrassen is de kwaliteit al erg hoog. Dan is het lastiger met een nieuw ras te komen. Bij de tafelaardappelen en de chipsrassen valt nog veel te verbeteren. Bovendien is de markt voor tafelaardappelen veel groter dan voor fritesrassen." Foto Axipress

Tweede Kamerlid Ad Koppejan laat zich door veehouder Freek Ampt inlichten. Foto Reijn Geleijnse

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.