Home

Achtergrond 173 x bekeken 2 reacties

Zakenlieden pakken honger in wereld aan

Een groep van vijftig zakenlieden in Nederland heeft het ambitieuze plan opgevat om op een zakelijke manier de honger de wereld uit te helpen.

Zij beginnen daarmee in het West-Afrikaanse land Benin. Over zeven jaar moeten de mensen daar geen honger meer lijden, aldus de initiatiefnemers.

Dat stellen de ondernemers vandaag. De groep staat onder leiding van Carel van Bemmelen (Hak, Van Dobbe en Auping), Jan Willem Baud (NPM Capital) en Rob van der Laan (Boer & Croon). Zij willen met op een manier die in het zakenleven gebruikelijk is de honger te lijf gaan door de mensen vooral weer zelfvertrouwen te geven samen met de hulporganisatie The Hunger Project.

Om dit mogelijk te maken wordt een oproep gedaan aan ondernemers om ook aan het project mee te doen. Dat kan met een bedrag van 10.000 euro per jaar voor de minimale duur van vier jaar. Wat de ondernemers ervoor terugkrijgen is onder meer een netwerk van collega-ondernemers waarmee ze zaken kunnen doen. Hoewel er geen financiële winst is te behalen, kunnen investeerders wel hun sociale imago versterken, menen de initiatiefnemers.

Het geld wordt gestoken in programma’s die gericht zijn op zelfredzaamheid van de bevolking. Lokale medewerkers geven leiding aan de programma’s. "Het is niet zo dat Nederlandse hulpverleners gaan bepalen hoe het moet", licht Van Bemmelen toe. Wel willen ze dat vrouwen de leiding nemen. "Als dat niet wordt geaccepteerd, doen we niets", stelt Van Bemmelen, die vindt dat de vrouwen daar de stabiele factor zijn van de samenleving.

Om het plan uit te voeren - in zeven jaar tijd 700.000 mensen helpen – is jaarlijks 1 miljoen euro nodig. Hiervan worden openbare gebouwen als zogenoemde epicentra neergezet. Daarin komt een aantal functies samen. "Een school, een medische post, maar ook een vergader-, training- en feestruimte, een door vrouwen gerunde microkredietbank en een opslagplaats voor voedsel", aldus de initiatiefnemers. Van zo’n centrum moeten tussen de 10.000 en 15.000 mensen profiteren.

Lokale mensen van The Hunger Project leiden er lokale vrijwillige trainers op, die de mensen rond het epicentrum leren een eigen visie te ontwikkelen en ondernemingsplannen te maken. Ook leren ze een en ander over hiv- en aidspreventie, ondernemersvaardigheden, landbouwtechnieken, leiderschap, en het bereiden van voedzame maaltijden. Het groeiplan, Kataklé genaamd, moet in 2019 ongeveer dertig epicentra omvatten.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    geen boer

    een bestaande amerikaanse formule, www.thp.org . Terzijde; een zakenman is in mijn ogen iemand die voor zijn eigen rekening en risico zaken doet. Genoemde mensen zijn in loondienst, en de 4 maal 10.000 euro wordt waarschijnlijk door de werkgever opgehoest.

  • no-profile-image

    dier

    Loffelijk streven. De 1 miljoen per jaar moet een makkie zijn voor onze bedrijven. Ik hoop dat er meer ondernemers zich aangesproken voelen.... Voor dat geld een netwerk van collega ondernemers genereren is een koopje.

Of registreer je om te kunnen reageren.