Home

Achtergrond 337 x bekeken 14 reacties

ZLTO tilt Wakker Dier op het schild

Antwoorden in de dierhouderij-discussie liggen in de Europese en wereldmarkt en niet bij een kleine, nationale groepering als Wakker Dier. Dat schrijft Wyno Zwanenburg.

Uit het interview in het Agrarisch Dagblad van vorige week maak ik op dat ZLTO-voorzitter Hans Huijbers erg enthousiast is over een organisatie als Wakker Dier. Hij noemt haar in dat interview een betere en betrouwbaardere partner dan de overheid en daarbovenop betuigt hij haar oprechte dankbaarheid. Ik vind deze uitspraken opmerkelijk en naïef.

Wakker Dier is namelijk niets anders dan een kleine nationale groepering die bestaat uit idealisten en activisten die geen mogelijkheid onbenut hebben gelaten, recent nog via radiospotjes, om de maatschappij tegen de agrarische ondernemers op te zetten en hen te schofferen. In het interview heb ik ook niets kunnen lezen over een soort van spijtbetuigingen of excuses daarvoor vanuit Wakker Dier. Wel moet ik Huijbers gelijk geven dat Wakker Dier consistent is in haar uitingen en beleid; men wil een einde maken aan de veehouderij. De website van Wakker Dier spreekt voor zich.

Verder kan ik de uitspraken van Huijbers niet plaatsen in het licht van de huidige regeringsverklaring waarin wordt uitgegaan van een Level Playing Field in Europa. Op dit moment maakt de politiek zich daar hard voor, maar daar heeft Huijbers schijnbaar geen vertrouwen in. En ook wordt vergeten dat we als Nederland BV sterk exporterend zijn en dat denkbeelden van organisaties als Wakker Dier in andere landen geen thema zijn. Laat Wakker Dier haar energie en middelen inzetten op een Level Playing Field. Zij zou dan met een Europese lobby kunnen zorgen voor minder oneigenlijke concurrentie voor de Nederlandse ondernemers.

Met zijn uitspraken heft Huijbers een kleine nationale groepering op het schild, terwijl de sleutel met betrekking tot discussie rondom dierhouderij-eisen ligt in de Europese en zelfs wereldmarkt, waar agrarisch Nederland BV haar producten moet verwaarden, en niet in Nederland.

Wyno Zwanenburg is voorzitter van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV)

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  burger

  Een gelijk speelveld op de wereldmarkt is veel te ver weg. Beter zou zijn als aan importprodukten dezelfde eisen gesteld gaan worden als aan onze eigen binnenlandse produkten. Het aanpassen van onze normen aan het buitenland is volstrekt belachelijk. Dus geen kleding die mbv kinderarbeid geproduceerd wordt in onze winkels en geen kinderarbeid hier. Idem dito voor vleesprodukten. Dan maar wat minder export.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Dus als ik het goed begrijp is kleinschaligheid slechts een tussenstap naar een vee-loos tijdperk. Dan weten we toch ook meteen hoe wakker dier er over denkt? Weg met de veehouderij dus!

 • no-profile-image

  Han

  @Burger. Als u onze boeren even veel kansen wilt geven als de buitenlanders zijn gelijke regels nodig. Maar belangrijker volgens mij, is dat u vlees wilt eten van dieren, die op een bepaalde wijze zijn gehouden en netjes zijn behandelt etc. Helaas kunt u dit niet zien in het schap en zult vermoedelijk het goedkoopste stukje meenemen .Het zij u gegunt, maar besef wel, dat dat dan zeker niet is gemaakt volgens onze dierenwelzijn regels. Misschien wel door kinderarbeid tot stand is gekomen. Het gevolg van prijs bewust zijn is, dat de markt bepaalt, dat wij geen vlees kunnen maken volgens dierwelzijns regels en de consument dus import vlees eet waarvan niemand weet volgens welke regels van welzijn en gezondheid en arbeid het is gemaakt. Hiermee zijn de dieren dus niets opgeschoten en de consument moet slikken, wat de groothandel aanbiedt. Willen onze boeren zich conformeren aan de wereldmarkt, maar krijgen ze extra achterstand door regelgeving zal de overheid hier een compensatie voor moeten geven. Zie het als de Golver die zijn handycaps kan inzetten om zo op gelijk startniveau te komen met zijn tegenspeler.

 • no-profile-image

  Normen en waarden

  Met negatieve clubs die de sector onderuit willen halen moet je nooit samenwerken! Als je met iemand samen wil werken moet je heel goed na trekken of er crimineel gedrag in het spel is! Een fatsoenlijk mens doet daar niet aan mee. En zeker een grote organisatie moet ddar heel discreet in zijn. De belangen van veel leden staan op het spel

 • no-profile-image

  Ineke

  Ik dacht er recentelijk toch al verschillende keren heel duidelijk is gemaakt dat zelfs meeste vlees etende mensen niet meer staan te wachten op een grootschaligere veeteelt, zeker niet voor de export, (vooral niet als daar zeer zwaar gesubsidieerd moet worden als dieren tot Polen en Libanon vervoert worden en daar zelfs halal gelacht worden)
  de burgers hebben dat met hun burgerinitiantieven en protesten in diverse provincies toch duidelijk gemaakt (en ik spreek namens velen) dat voorlopig kleinschaligere diervriendelijke veeteelt gewenst is . waarom nu via een rechtse regering toch weer tegen de wensen van de burgers in willen gaan?, echt respect en levensgeluk krijg je niet door je zin te blijven door- drijven, maar door respect te hebben van andere mensen en dieren. Meer is niet altijd beter, de hele veeteelt is een vrij hopeloos verhaal, zou het niet beter zijn dit na al de eeuwen in te gaan zien? daar zal ieder wezen baat bij hebben.
  Begrijp toch eindelijk eens dat het beter is wereldwijd de veestapel op een goede manier af te bouwen en in te gaan zetten op dier-vrije (leed-vrije) akkerbouw.

 • no-profile-image

  ??

  Burger, lekker ongenuanceerd. Kinderarbeid in Europa, kan simpel gestopt worden. De kinderarbeid op producten kan me in EU ook stoppen bij wet, dus gelijkheid binnen EU zou wel zo plezierig zijn om te concuren.
  Wat jij wil is gewoon een kinderboerderij.

 • no-profile-image

  Harm

  Kijk dat zijn nog eens uitspraken van een echte belangenbehartiger. Wyno verteld even exact waar de schoen wringt. Ik hoop dat alle veehouders zich gaan distantieren van deze ZLTO voorzitter. Al zal de pijn bij de melkveehouders niet zo groot zijn. Maar voor deze groep hardwerkende ondernemers is het slechts uitstel. Is de "bio-industrie"weg, zijn zij aan de beurt. WD heeft maar een doel (en daar zijn ze heel standvastig in) weg met de dierhouderij uit nederland. Het is zaak voor alle boeren om te kiezen voor het eigen belang met maatschappelijk draagvlak. En er is voldoende maatschappelijk draagvlak voor de dierhouderij in nederland. Er wordt alleen maar gehamerd op die dingen die niet goed zijn, ook al wordt daar veel verbeterd.

 • no-profile-image

  Frans

  Als ZLTO-voorzitter Hans Huijbers niet ophoepeld, zeg ik per omgaande mijn lidmaatschap bij de LTO op,zijn ze helemaal gek geworden,verraders.
  Hoe kun je het verzinnen om met wakker dier en Sjoerd vd Wouw een gesprek aan te gaan,personen die de boerenstand in het verleden en het heden tot op het bot getergt hebben.

 • no-profile-image

  K.A.R.Bonade

  heldere praat!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Harm

  Ineke, burgerinnitiatieven hebben duidelijk gemaakt dat men geen grootschalige veeteelt wil? Hoeveel mensen hebben zo'n innitiatief ondertekend? Is dit een representatief aantal? Is dat geen NIMBY verhaal (Not In My BackYard). Zolang een zeer kleine groep mensen van mening is dat de dierhouderij uit nederland weg moet, is dat geen reden om daar enige notie van te nemen. Laat staan met deze groepering om de tafel te gaan zitten. Er zijn altijd wel mensen ergens op tegen, maar dat mag nooit een reden zijn om daar aan toe te geven. Ineke zegt het zelf, respect krijg je niet door je zin te blijven doordrijven. Dat geld dus zeker voor wakker dier. Wakker dier weet heel goed dat met het verdwijnen van de veehouderij uit nederland, de dieren zelf benadeeld zullen worden. Buiten onze grenzen wordt heel anders gedacht over dierenwelzijn, dus is het een feit dat het wakker dier niet gaat om de dieren, maar om de eliminatie van de dierhouderij in nederland. Iedere dierenliefhebber zou zich daarom moeten distantieren van wakker dier wanneer het om dierenwelzijn gaat. Dan kun je beter lid worden van de dierenbescherming.

 • no-profile-image

  Han

  Zwanenburg je stukje doet me denken aan het >kleine dorpje in Bretagne< hier werd het opperhoofd ook altijd op het schilt getilt om de Romeinse overmacht te verslaan. Huybregts tilt ook WD op het schild om onder hun aanvoering de intensieve veehouderij overmacht te verslaan in de hoop er een vette kluif (everzwijn) aan over te houden voor zijn ZLTO (Obyliks). Als het zover komt dat de intensieveveehouderij het onderspit delft, dan zal de BV Nederland een financiele aderlating moeten doen, die nog lang zal na dreunen in heel veel gezinnen en Den Haag.

 • no-profile-image

  burger

  Antwoorden liggen in de Europese en wereldmarkt schrijft Zwanenburg. Hoe zit het dan met arbo wetgeving? Gaan we die hier ook gelijk trekken met Polen of China? En gaan we kinderarbeid hier ook invoeren? Nee toch, waarom moet in de dierhouderij dan wel sprake zijn van een gelijk speelveld.

 • no-profile-image

  fryske boer

  Ik geef als melkveehouder Zwanenburg helemaal gelijk.

 • no-profile-image

  oplettende

  Zwanenburg heeft gelijk.
  Laat wakker dier zich maar bezig gaan houden met dierenwelzijn op Europees niveau.
  Als de intensieve veehouderij uit Nederland verdwijnt zullen landen als Polen dit gat op gaan vullen.
  Helaas hebben deze landen geen enkele regels omtrent dierenwelzijn.
  Terwijl Nederland hiermee voorop loopt.
  Met doelstelling van wakker dier is dus niemand gebaat, zowel de Nederlandse boer als de dieren worden de dupe.
  ZLTO-voorzitter Hans Huijbers verloochend de gehele agrarische sector met zijn pleidooi.
  We mogen nooit in zee gaan met een groepering als wakker dier.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.