Home

Achtergrond 200 x bekeken

Woorden, nog geen daden

Er ligt een nieuw akkoord over de bescherming van dierlijk en plantaardig materiaal wereldwijd; in Nagoya bereikten de 193 deelnemers overeenstemming over de aanpak voor de komende tien jaar.

Een "historisch besluit", repte het persbericht; EU-milieucommissaris Potocnik sprak van "een grote stap voorwaarts". Bij alle juichstemming is een voorbehoud op zijn plaats: de afspraken moeten nog verder worden uitgewerkt; of maatregelen worden genomen en voldoende geld beschikbaar komt, moet worden afgewacht. Dat het doel voor dit jaar (biodiversiteitsverlies stoppen) niet is gehaald, stemt wat dat aangaat niet hoopvol.

De gevolgen voor de landbouw zijn niet te voorzien. Zo zouden subsidies aan zaken die de biodiversiteit schaden moeten stoppen. Het EU- landbouwbeleid heeft weliswaar oog voor biodiversiteit, maar dat zou meer kunnen worden. Als rijke landen gaan betalen voor genetische bronnen uit arme landen, kan dat kostprijsverhogend werken.

Dát er een akkoord ligt is alles bij elkaar positief. Het biedt hoop voor de top over landbouw en klimaat, die nu plaatsvindt in Den Haag, en de klimaattop later deze maand in het Mexicaanse Cancún. Het gaat immers om het behoud van de aarde en haar voortbrengselen, zonder welke de landbouwsector niet kan bestaan.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.