Home

Achtergrond

Wintmalt geschikt voor verwerking door mouterijen

Winterbrouwgerst van het ras Wintmalt kan worden geteeld voor afzet naar de mouterijen.

Dat concludeert Aart den Bakker, manager Plantaardige Afzet bij Agrifirm Plant. De coöperatie heeft een project afgesloten met de teelt van het wintergerstras Wintmalt.

Agrifirm heeft goede ervaringen opgedaan met de afzet van Wintmalt, zei Den Bakker maandagavond op een graanbijeenkomst in Zuidlaren. “Maar het rendement is voor de mouterijen wat lager dan bij zomergerst. Daarom is de premie voor Wintmalt lager dan bij zomergerst.”

Volgens teeltadviseur Wout Ballast van Agrifirm Plant hebben dit jaar ruim zestig telers voor het tweede jaar Wintmalt geteeld met een gezamenlijke oppervlakte van ongeveer 400 hectare. “De teelt van winterbrouwgerst heeft voordelen. Dit jaar had de wintergerst de korrelvulling al afgerond vóór de droogte inviel. De zomergerst had dit jaar veel meer te lijden van de droogte.”

Het tweejarige project is dit jaar afgerond, zegt Ballast. “We hebben alleen nog een demoveld aangelegd op de proefboerderij in Valthermond om de ziektebestrijding en het zaaitijdstip verder te optimaliseren.”

Of registreer je om te kunnen reageren.