Home

Achtergrond 246 x bekeken

Winst taxateur na opknappen en kadastrale splitsing pand niet belast

Een taxateur is geen belasting verschuldigd over de winst van € 125.000 die hij behaald bij de verkoop van een gesplitst en opgeknapt pand. Volgens het Hof Den Haag heeft de taxateur de grenzen der redelijkheid niet overschreden door het pand tot zijn privévermogen te rekenen.

Kort samengevat is de uitspraak van Hof Den Haag de volgende:

Belanghebbende, een taxateur, heeft gezamenlijk met zijn echtgenote van een gemeente een in bouwkundig opzicht gesplitst pand (boven- en benedenverdieping) gekocht voor € 100.000. Het pand is na aankoop kadastraal gesplitst, opgeknapt en verkoopklaar gemaakt. De verdiepingen zijn afzonderlijk verkocht in 2003 en 2004. In geschil is of de met de verkopen behaalde winst van in totaal € 125.000 terecht is belast en of terecht vergrijpboeten zijn opgelegd. Volgens Rechtbank Den Haag is dit het geval.

Het hof echter oordeelt dat belanghebbende niet de grenzen der redelijkheid heeft overschreden door het pand tot zijn privévermogen te rekenen. Vervolgens oordeelt het hof, in het kader van de primaire en door belanghebbende bestreden stelling van de inspecteur, dat belanghebbende niet beschikte over bijzondere kennis en deskundigheid omtrent dat deel van de onroerendgoedmarkt in de gemeente waartoe het pand behoorde, welke hem in staat hebben gesteld de winst te realiseren. Daarna oordeelt het hof dat de inspecteur niet aannemelijk heeft gemaakt dat de werkzaamheden van belanghebbende normaal actief vermogensbeheer te boven zijn gegaan en dat niet aannemelijk is geworden dat het voordeel naar objectieve maatstaven redelijkerwijs te verwachten was. Het hoger beroep wordt vervolgens gegrond verklaard.

Meer informatie: Hof Den Haag 28 september 2010, 09/00766, LJN BO1253

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.