Home

Achtergrond 9 reacties

Wild kan besmet zijn met hepatitis E

Wilde zwijnen en edelherten kunnen besmet zijn met het hepatitis E virus (HEV).

Dat zei een projectleidster van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vandaag naar aanleiding van een bericht in Sp!its. Door het eten van rauw vlees van besmette dieren kunnen mensen het virus ook krijgen.

Uit het buitenland was al langer bekend dat het virus voorkwam bij wilde zwijnen en edelherten en dat mensen er ziek van konden worden. Die berichten kwamen vooral uit Japan waar veel rauw gegeten wordt.

Het Laboratorium voor Zoönosen en Omgevingsmicrobiologie (LZO) van het RIVM onderzocht een aantal dieren op de Veluwe, nadat een man in 2005 de ziekte had gelopen. Dat zou zijn gebeurd tijdens een kampeervakantie in het gebied. Het virus kan ook worden overgebracht via ontlasting van de dieren.

Het virus in wild hoeft geen problemen te geven, omdat het gemakkelijk inactief wordt gemaakt door verhitting. Hepatitis E virus komt veelvuldig voor in varkens. Varkensvlees wordt heel veel gegeten, maar doordat het in de meeste gevallen goed verhit wordt, geeft het geen problemen. Als mensen het op de barbecue gebruiken en het vlees niet helemaal gaar is, kan er besmetting optreden.

Tot nu toe is het virus in Nederland bij een klein aantal mensen gevonden, maar waarschijnlijk zijn er veel meer mensen geïnfecteerd. De ziekte kan leverontsteking veroorzaken, verloopt net als hepatitis A en geneest na verloop van tijd. Hepatitis B wordt overgebracht via bloed en is een chronische ziekte.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  herkauwer

  Prima nieuws Patrick. Jagers zijn al niet de meest gezonde landgenoten vanwege hun levenslange ongecontroleerde blootstelling aan door pesticiden, loodzware metalen en hormoon- en antibiotica emissies verontreinigd vlees, maar nu dreigt er voor hen dus ook nog eens Geelzucht als zij een Blauwe Bok voor de feestdagen schieten. Daar zou je als jagersvrouw of -dochter toch Abortus Bang van worden!

 • no-profile-image

  Patrick

  Wel, dat is slecht nieuws voor de jagers?
  Wat nu, niet meer schieten? Niet meer wild eten? Niet meer samen met koning Willem op plezier jacht?
  Wel het leven van een jager gaat niet over rozen, dit is echt een tegenvaller, en dat nu met kerst in het verschiet.

 • no-profile-image

  juvenalis 2

  Daar kwam er toen ook nog een knaller, zo'n Prinz ja van laagdeutschen blutt, een richtige koeterwaalsbraller, das war ja erschrecklig, nicht gut, hij knalde op ied're beweging, en loensde dan scheel door zijn bril, als hij toch een bok had geschoten, ging hij met de dienstmeid van bil! (Forum Romanum Imperii Domitiani Declamatore Decimus Iunius Iuvenalis, Anno Domini 2010)

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Mooi kerstlied juvenalis. maar wat heb dat feitelijk met Hepatitis E van doen? Die prins is toch ommers aan aids overleden?

 • no-profile-image

  anti

  Was 1 van die jagers geen doorgedraaide Duitser, die op een kasteel woonde en de nachten vaak elders doorbracht om buiten echtelijke kinderen te verwekken?? Later zou die jager ook nog terechtkomen in de wapenhandel. En wij maar zwaaien.............naar Ned. grootste oplichter. had ie maar wat meer besmet wild gegeten..............

 • no-profile-image

  anti

  Ik hoop dat heel veel jagers heel veel van dat vlees eten. Trouwens.............wie wild gaat eten, moet toch niet denken dat het wild is. Opgefokte fazanten, gevoerd met bijna bedorven voer, myxomatose konijnen, waar de drebbik uit de ogen hangt, hazen, ingevroren uit Argentinie. Reevlees van drachtige reegeiten. Wilde zwijnen besmet met een engen ziekte. Ja, het is waar want jagers beweren altijd de zieke en zwakke dieren te schieten en de gezonde te laten lopen. Godverdomme, ik moet er niet aan denken in zo'n stuk wild te moeten bijten onder het gezang van stille nacht, kuise nacht................. Nee wild eten, daar word je misselijk en ziek van. Bah.....We wisten het eigenlijk al heel lang. Zelfs de beste restaurants verkopen deze braspartij......Niet doen dus, heel slecht voor de gezondheid.

 • no-profile-image

  juvenalis 2

  De jagertjes lagen al nachten, te wachten op keiler en hert, vol moordlust zag men hen daar smachten, en slurpen aan kokende snert, daar kwam toen een ree aangelopen, hoogzwanger en geelzuchtbesmet, de jagers die schoten een flater, en lagen tot nieuwjaar te bed! (Forum Romanum Imperii Domitiani Declamatore Decimus Iunius Iuvenalis, Anno Domini 2010)

 • no-profile-image

  De Jager

  Geen probleem hoor jongetjes. We zullen ons wild goed doorbakken. Gezond, smakelijk en puur natuur.

 • no-profile-image

  willem

  wel typisch dat zo`n bericht nu vlak voor de kerstdagen openbaar moet worden gemaakt.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.