Home

Achtergrond

Westland: gietwaterbassins inzetten voor waterberging

De gemeente Westland en het Hoogheemraadschap van Delfland gaan wateroverlast samen met tuinders gebiedsgericht in plaats van normgericht aanpakken.

Dat staat in een nieuw plan van de gemeente. Naast het aanleggen van waterbergingen wordt nu ook gekeken naar alternatieven als de inzet van gietwaterbassins en het verhogen van bepaalde plaatsen in de polder.

De partijen komen tot de nieuwe aanpak na een aantal succesvolle proeven, waaronder een proef in de Oranjepolder. In 2008 ging het gemeentebestuur akkoord met het Waterplan Westland. Over de financiering van het plan kon echter geen overeenstemming bereikt worden. De gemeente en het waterschap waren eerst van plan een flink deel van de kosten neer te leggen bij de tuinbouw.

Tuinders zouden een deel van hun grond beschikbaar moeten stellen voor een deel van de waterberging. Er wordt nu op voorspraak van LTO Noord Glaskracht gekeken naar het opzetten van waterfondsen per gebied in het Westland. Hierin stoppen bedrijven, de gemeente en het hoogheemraadschap geld voor de financiering.

Of registreer je om te kunnen reageren.