Home

Achtergrond 411 x bekeken

Werking mineralenconcentraat valt nog tegen

De benutting van de stikstof uit mineralenconcentraat varieert sterk en valt soms tegen.

Dat bleek vandaag op een internationaal, tweedaags congres over mestverwerking in Wageningen. Tot eind volgend jaar loopt in Nederland een pilotproject met acht deelnemende mestverwerkers die 'groene kunstmest' maken uit mest of uit digestaat.

Het stikstofrijke mineralenconcentraat dat ontstaat na onder andere omgekeerde osose, bevat relatief veel ammoniak en dat is gevoelig voor vervluchtiging tijdens het aanwenden op het land. Topambtenaar Henri Bos, mestdeskundige van het ministerie van ELI, spreekt van een stikstofbenutting van 40 tot 80 procent, in vergelijking met kunstmest in de vorm van kalkammonsalpeter (KAS). "Dat is toch wel een tegenvaller", aldus Bos.

De pilot wordt met veel belangstelling gevolgd in binnen- en buitenland. Als het procede werkt, biedt dat mogelijkheden voor het verminderen van het mestoverschot en het vervangen van kunstmest door meststoffen van dierlijke oorsprong.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.