Home

Achtergrond

Werelderfgoedkandidaten worden morgen bekend

De binnenstad van Breda is indrukwekkender dan die van Zandvoort en, vooruit, de bloembollenstreek bij Lisse is mooier dan het industrieterrein van Corus, maar zijn die twee gebieden ook zo mooi dat ze een plaats op de Werelderfgoedlijst van Unesco verdienen?

Dat wordt morgen duidelijk als Joan Leemhuis-Stout, voorzitter van de Commissie Herziening Voorlopige Lijst Werelderfgoed, haar bevindingen bekendmaakt. Ze overhandigt staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur) een lijst met erfgoederen binnen het koninkrijk die volgens haar erkenning van het Werelderfgoedcomité Unesco van de Verenigde Naties verdienen.

De erfgoederen die door de commissie zijn uitgekozen, krijgen een plaats op de zogeheten 'voorlopige lijst'. Die lijst wordt voorgedragen aan het Werelderfgoedcomité en dat comité bepaalt uiteindelijk of de erfgoederen het gewilde stempel van werelderfgoed krijgen.

Zoals de naam al doet vermoeden, biedt de voorlopige lijst geen garanties. Een kansrijk erfgoed kan jaren op de voorlopige lijst staan om uiteindelijk geruisloos weg te zakken in de anonimiteit. De huidige voorlopige lijst, bijvoorbeeld, stamt uit 1994 en de grachtengordel van Amsterdam is de enige van de twaalf kandidaten die uiteindelijk pas onlangs door Unesco erkenning kreeg.

Unesco wil dat alle lidstaten hun voorlopige lijst iedere tien jaar herzien. Aangezien de huidige Nederlandse lijst uit de jaren '90 stamt, droegen voormalig staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van OCW en voormalig minister Gerda Verburg van LNV in 2007 de herzieningscommissie op de kandidaten op de oude voorlopige lijst te heroverwegen.

In potentie telt de voorlopige lijst 42 kandidaten, maar naar verwachting krijgen slechts enkele kandidaten een plaats op de lijst. Onder de 42 kandidaten bevinden zich de Afsluitdijk, het Binnenhofcomplex, de Friese elf steden, de binnenstad van Breda, de bloembollenstreek en het Antilliaanse eiland Saba.

Momenteel staan 911 erfgoederen op de Werelderfgoedlijst. Een vermelding op de Werelderfgoedlijst heeft weinig gevolgen. Eigenlijk neemt vooral het toerisme toe door de naamsbekendheid die een vermelding oplevert.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.