Home

Achtergrond 658 x bekeken

Wereldbank steunt Keniaans landbouwproject

De Wereldbank gaat een klein landbouwproject in Kenia steunen dat door zijn duurzame aanpak wordt gezien als een voorbeeld dat navolging verdient.

Dat is gisteren bekendgemaakt tijdens een internationale conferentie in Den Haag. De Wereldbank en de Zweedse maatschappelijke organisatie Vi Agroforestry kopen de CO2-emissierechten van de eigenaren van deze stukjes Keniaanse landbouwgrond. De boer of de gemeenschap krijgt zo extra geld binnen, bovenop de betere oogst die er al is door de landbouwaanpak met oog voor de omgeving.

Bij landbouw komt het klimaatbelastende broeikasgas CO2 vrij, hoewel dat bij dit voorbeeldproject al beduidend minder is dan bij veel andere landbouw. Emissierechten regelen hoeveel broeikasgas er mag worden uitgestoten.

Welk bedrag is gemoeid met de steun van de Wereldbank en Vi Agroforestry wordt woensdag bekend. Tijdens de conferentie voor landbouw, voedselzekerheid en klimaatverandering die de gehele week plaatsheeft in Den Haag, wordt gezocht naar mogelijkheden om de bijdrage van de landbouw aan de klimaatverandering te beperken. Dat kan onder meer door het water- en mestgebruik terug te dringen, maar ook door bijvoorbeeld geen tropisch woud te kappen voor de aanleg van nieuwe akkers.

De landbouwtop wil met concrete voorstellen komen voor de klimaattop die in december plaatsheeft in Cancun (Mexico). Ministers, regeringsvertegenwoordigers, wetenschappers, ontwikkelingsorganisaties en bedrijven steken daarom deze week de koppen bij elkaar om te zoeken naar succesvolle, praktische voorbeelden. Op termijn moet die aanpak voldoende hoogwaardig voedsel leveren om in 2050 9 miljard mensen te voeden terwijl tevens het klimaat minder wordt belast.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.