Home

Achtergrond 5 reacties

'Wereld heeft recordoogsten nodig om graanverbruik bij te houden'

De wereldgraanbalans wordt al krap bij een iets tegenvallende oogst.

Alleen wanneer de wereld in staat blijft bijna-recordoogsten binnen te halen is te voorkomen dat een groot gebrek ontstaat aan graan.

Dat concludeert het Productschap Akkerbouw uit de wereldgraanbalans die het productschap heeft opgesteld. De krappe balans kan snel leiden tot hogere graanprijzen, zegt een woordvoerder. "Als je weer eens een kleine oogst hebt zoals in 2007/2008 schieten de prijzen zo boven de 300 euro per ton. Dat kunnen de consumenten in de westerse wereld nog wel betalen, maar voor veel mensen in de derde wereld zal dat een ramp zijn."

Volgens de graanbalans verbruikt de wereld dit seizoen ongeveer 1.785 miljoen ton graan. Er is 1.730 miljoen ton geoogst, constateert de woordvoerder. "Dat betekent dat zelfs bij de derde graanoogst ooit de voorraden krimpen naar een niveau dat slechts 10 weken consumptie kan overbruggen. De wereld heeft dit soort zeer grote oogsten nodig om het stijgende verbruik bij te benen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ED

  Tekorten, daar moet je het van hebben. Daarom moet de mensenaardebevolking continue blijven groeien, anders brengt graan en aanverwante produkten geen drol op. Je kunt ook gewoon minder gaan produceren, en dan is er geen bevolkingsgroei nodig

 • no-profile-image

  Han

  @Econoom. Doe de prijs omhoog en de oogst zal groeien. Het gtebruik van meer kunstmest wordt eerder rendabel en daarbij komt dat marginale gronden weer winstgevend zijn geworden. Ergo hogere prijs = meer hektares beteelt en meer kilo's / hektare. Dit betekent tevens een groter energie verbruik.

 • no-profile-image

  boer

  zooo is het maar net han, men moet niet denke het voedsel voor niks te krijgen, dit gebeurt al veel te lang! en denk er maar eens over naa 10 weken voorraad is niks wat is nou 10 weken.
  productie kan stijgen, zelfs meer als men denkt alleen daar moet wel wat tegenover staan!!!!!

 • no-profile-image

  Boer met ervaring

  Doe de prijs maar omlaag en de productie verdwijnt vanzelf. Hij licht in de duurdere landen al jaren onder de kostprijs.

 • no-profile-image

  econoom

  Doe de prijs omhoog en het verbruik gaat zeker dalen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.