Home

Achtergrond 355 x bekeken

Weersomstandigheden bemoeilijken rooien en planten

De weersomstandigheden bemoeilijken het planten en rooien van bloembollen en -knollen.

Niet alleen voor de lelies, maar ook voor veel andere bloembolproducten staat het er niet zo heel goed voor als het om het rooien gaat. Voor de gladiolen bijvoorbeeld. Van deze producten zijn al veel knollen gerooid en dat is maar goed ook, want die kunnen beslist niet tegen vorst. De oogst is qua resultaat 10 tot 15 procent minder. Knollen in de maat zift 16 zijn nauwelijks te vinden en zelfs het aantal van de ziften 12 en 14 is schaars.

De slechte omstandigheden op de te natte teeltgebieden maakt het rooien van de laatste hectares er niet gemakkelijker op. Verwacht wordt dat als de weersvoorspellingen uitkomen, een deel van de nog te rooien hectares gladiolen als verloren kan worden beschouwd. Bij de dahlia’s is het al niet veel anders. De prijzen van deze producten lopen in de handel lopen op wegens mindere oogst en waterschade. Onder andere in Limburg moet nog een substantieel deel van het areaal worden gerooid.

Maar naast het rooien wordt er ook geplant. Onder andere tulpen waarvan het planten in volle gang is. Voor zover mogelijk dan, want ook vanuit deze sector worden problemen gemeld. Met name het planten op de klei is flink vertraagd en soms bijna onmogelijk geworden door de extreem natte omstandigheden van de percelen. Al met al geen leuke periode voor de kwekerij.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.