Home

Achtergrond 282 x bekeken 1 reactie

Week 47: markt wisselende tendensen

De markt van kuikenvlees zou volgens slachterijen en handelaren op dit moment wat wisselende tendensen vertonen. De vers afzet lijkt op zich wel redelijk goed te verlopen, maar de afzet van bevroren kuikendelen verloopt wat moeizamer.

Dit laatste komt, hoe kan het bijna anders, vooral tot uitdrukking in de vraag naar kuikenbouten. De vraag naar deze delen valt wat tegen en het wordt moeilijker om de prijzen, die veertien dagen terug wat aarzelend opliepen, nu vast te houden.

Dit laatste is niet enkel het gevolg van tegenvallende bestellingen van Oost Europese landen, maar volgens handelaren ook doordat het aanbod van deze soort vanuit Denemarken en Polen oploopt. Ook de afzet van hele kuikenpoten zou op dit moment iets stroever verlopen.

Het aanbod van kuikenvlees, dat direct afkomstig is van de kuikenmesters, is zeker niet al te groot, maar doordat diepgevroren product wat lastiger is af te zetten, lijkt de totale hoeveelheid beschikbaar vlees toch nog behoorlijk ruim te zijn.

Het is wat dat betreft goed, dat de leveringen vanuit Brazilië op de diverse Europese markten wat stokken, want anders zouden de problemen beslist groter zijn. Deze importen liggen tot nu toe ruim onder die van het afgelopen jaar.

De consumptie van kip zou in Nederland en de ons omringende landen zeker niet slecht zijn, maar zou eigenlijk wel wat verder mogen aantrekken. In dat verband zullen de diverse aanbieders rekening moeten houden met de weersverwachtingen, die op een wat kouder weertype wijzen. Uiteraard neemt de vraag naar de typische winterkost dan toe en dat is niet altijd even gunstig voor de consumptie van kip.

Toch maken slachters zich zeker geen al te grote zorgen, want zoals gemeld is het aanbod uit de directe productie niet al te groot. De extra hoeveelheid die nu ingevroren wordt zal de komende winter naar verwachting zijn weg wel weer vinden.

Deze verwachting is gebaseerd op het feit dat vooral in Oost Europese landen bij winterse omstandigheden de kuikenopzet vanwege de dan verwachte extra uitval en hoge energierekeningen meestal wat beperkt wordt, waardoor de vraag van deze landen naar product vanuit West Europese landen kan oplopen.

De basiscontractprijs voor levering vanaf volgende week stabiliseert op € 0,75/kg en ook de notering voor de vrije prijzen van deze week wijzigde niet en noteert voor lichte en zware kuikens gemiddeld € 0,85/kg.

(Bron: PVE)

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    vera

    Wat een dom verhaal. je bent alleen voor de slachterij niet voor de vleeskuikenhouders .veel succes.

Of registreer je om te kunnen reageren.