Home

Achtergrond 5 reacties

Week 45: kuikenvleesmarkt oogt iets vriendelijker

De markt van kuikenvlees die de afgelopen twee a drie weken wat moeizaam oogde, lijkt nu toch weer wat vriendelijker tendensen te vertonen. De vraag naar vers product trekt wat aan en zo hier en daar realiseert men kleine plusjes in de prijzen.

Voor diepvries kuikendelen staat men nog niet echt in de rij, maar ook hier hebben slachterijen en handelaren het gevoel dat het tij aan het keren is. De vraag naar diepvries poten en kuikenbouten loopt iets op en de prijzen stabiliseren, tot zo hier en daar lichte plusjes.

Er zijn voor deze licht positieve tendensen wel enkele oorzaken te vermelden; op de eerste plaats is de consumptie in Nederland en ook Duitsland zeker niet slecht en trekt nog wat aan. Dit zal zeker ook het gevolg zijn van het relatief dure rundvlees en zeker ook vis dat behoorlijk aan de prijs is.

Daarnaast lijkt het aanbod op de Nederlandse markt wat te temperen doordat er toch wat minder kuikens zijn opgezet. Volgens voorlopige PVE cijfers van het Koppel Informatiesysteem Pluimvee (KIP) zijn er in september circa 3% minder dieren dan in augustus opgezet en deze september opzet komt nu zo langzaamaan op de markt. Het wat lagere aanbod wordt door slachterijen bevestigd.

Vervolgens is ook de export van kuikenvlees vanuit Brazilië op de EU duidelijk aan het verminderen. Dit is onder andere het gevolg van de aantrekkende binnenlandse consumptie in Brazilië. Dit land is wat aan het herstellen van de financiële malaise en dat heeft een positieve invloed op de consumptie van de wat goedkopere vleessoorten.

Daar komt nog bij dat ook in Brazilië de voerprijzen sterk zijn opgelopen en dat is men daar zeker niet gewend. Dat heeft uiteraard een behoorlijk impact op de inkomenspositie van de kuikenmesters.

De Nederlandse slachterijen hebben de afgelopen tijd toch wat marges moeten inleveren bij de afzet richting retailers en het is dus positief dat daar nu wellicht wat verbetering in zicht is. Voor de kuikenmesters is de situatie gezien de hoge voerprijzen ook niet al te best en ook daar zou men oplopende vleeskuiken prijzen uiteraard verwelkomen.

Deze week is hier in ieder geval aan tegemoet gekomen, want de “vrije” prijzen voor zowel lichte als zware kuikens werden met € 0,03/kg naar boven bijgesteld en noteren gemiddeld € 0,82/kg. In de basiscontractprijs zit al wekenlang geen enkele beweging en ook voor levering vanaf week 46 stabiliseert deze op € 0,745/kg.

(Bron: PVE)

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ben ook nog op zoek

  Is het u ook al opgevallen dat op Pluimveerechten.nu tussenhandelaren of makelaars of hoe ze zichzelf willen noemen de prijzen kunstmatig hooghouden. Een voorbeeld: Een handelaar die ook met voer van verschillende merken dat product aan de man probeert te brengen biedt leaserechten aan voor €2,45 en zet ook een advertentie bij de vragers met datzelfde bedrag, terwijl er aanbod is voor € 2,20. Hij zou de vrager dus onmiddelijk kunnen helpen. Bovendien zal een vrager die op zoek is naar rechten altijd lager bieden dan wat de verkopende partij vraagt! Deze manier van zaken doen is twijfelachtig en ik zou graag zien dat boerderij eens onderzoek doet of misschien wel de NMA eens op deze feiten wijst of deze werkwijze wel door de beugel kan.

 • no-profile-image

  vera

  Er is een groot tekort aan pluimveerechten Verhuren brengt 15cent per vleeskuiken per ronde op 100000x15cent is 15000 Eurox6.5ronde is102500 Euro per jaar Bel de makelaar niet de kippenslachterij heel Slim

 • no-profile-image

  Theo Snetselaar

  Dag heer/mevrouw uit Leaserechtdorp,

  Uit uw bijdrage verneem ik dat u waarschijnlijk doelt op mijn activiteiten in dierrechten.
  Ik begrijp niet wat u bedoelt met uw opmerking dat de manier van zaken doen twijfelachtig is. Ook het voorbeeld kan ik niet plaatsen.
  Vriendelijk verzoek of u kontakt met mij wilt opnemen om hier duidelijkheid over te krijgen c.q geven. Mijn nummer staat inderdaad op de website van pluimveerechten.nu.

  In afwachting en groetend,

  Theo Snetselaar.

 • no-profile-image

  Ben ook nog op zoek

  Volgens mij praat ik geen poep en is mijn aantijging een geconstateerd feit op het moment van schrijven!
  Misschien is het wel verstandiger om uw vingers niet te branden aan de handel in rechten cq leaserechten. Ik zal in ieder geval nooit zaken met u doen want "ik krijg er een vlies van op de tong", als u begrijpt wat ik bedoel. Je verrijken over de rug van klanten die je ook voer wilt verkopen vind ik niet samengaan in ieder geval.
  In ieder geval zal ik u niet bellen, mijn waarschuwing is bedoeld voor collega's die via genoemde site proberen zaken te doen en blijkbaar hebt u feilloos aangevoeld wat ik bedoel, aangezien u er op reageert.
  Wat ik ook nog even wil zeggen dat er informanten zijn die het blad Veldpost informeren omtrent transacties cq vraag en aanbod en wat ook riekt naar eigengewin!!! Wie of wat dat zijn is me helaas niet bekend, anders zou ik daar ook een opmerking over maken.
  Bah!!!!!!

 • no-profile-image

  Theo Snetselaar

  Dag heer/mevrouw uit Leaserechtdorp,

  U zoekt mensen waar u zaken mee wilt doen die niets aan u verdienen. Tsja, ik juist niet. Mensen die aan mij verdienen doen hun best het mij naar de zin te maken, dan kunnen ze later weer wat aan mij verdienen. We zijn een economische sector waar vraag en aanbod zich vinden bij een prijs. Dit wilde ik u nog meegeven.
  Verder beeindig ik deze tweespraak omdat u wenst anoniem te blijven. En dat vind ik weer twijfelachtig. Veel succes met zoeken naar uw leaserechten.
  Groeten, Theo Snetselaar.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.