Home

Achtergrond 428 x bekeken 6 reacties

'Website Vlees.nl niet voor reclame'

Internetsite www.vlees.nl is geen reclame-uiting. Dat is het principiële verweer van de Stichting Vlees tegen de aantijgingen die Varkens in Nood heeft gedaan tegen de site.

De zaak is in behandeling bij de Reclame Code Commissie (RCC). Half september kwam Varkens in Nood met een lijvig rapport, opgesteld door René Houkema van Advies & Communicatie Duurzaam Voedsel, met daarin alle vermeende onjuiste informatie op de site op een rij gezet.

”Wij vinden dat de Reclame Code Commissie zich eerst moet uitspreken of de informatie op onze site onder de definitie van reclame-uitingen valt”, zegt Dé van de Riet, de websitebeheerder van Vlees.nl. Volgens Van de Riet heeft de website de intentie om zo breed mogelijke informatie en voorlichting te geven over vlees. ”Er zijn geen directe commerciële belangen in het spel. We hebben niet de intentie om vlees te verkopen of informatie tegen betaling aan te bieden. Als de RCC de definitie van reclame zo ruim interpreteert dat dit soort informatie ook onder reclame-uitingen valt, dan schiet de RCC in onze ogen zijn doel voorbij en kunnen ze elke uiting van je gaan toetsen.”

Van de Riet wijst er verder op dat het sitebeheer zich open opstelt en in is voor kritische opmerkingen en vragen. ”Varkens in Nood had ook rechtstreeks met ons in contact en in discussie kunnen treden en zijn kritiek kenbaar kunnen maken”, aldus Van de Riet.

De uitspraak van de RCC in deze zaak wordt eind van deze maand verwacht. In de behandeling van de zaak is nog niet inhoudelijk op alle kritiekpunten in gegaan. Stichting Vlees wil eerst van de RCC een uitspraak over de vraag of er sprake is van reclame of niet. ”Daarna houden we alle opties open”, aldus van de Riet, ”maar het mag duidelijk zijn dat dit voor ons vrij principieel ligt.”

Stichting Vlees heeft ook bezwaar aangetekend tegen de uitspraak van de RCC in een zaak aangespannen door Pink, de jongerenorganisatie van de PvdD.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  erik

  goed gezegd.

 • no-profile-image

  W. Jansen

  Vlees-eters zijn nou eenmaal laffe mensen. En zij die verdienen aan vlees zijn helemaal het allerlaagste soort mensen dat er bestaat. Geloven in de sprookjes van vlees.nl staat gelijk aan geloven in Sinterklaas.

 • no-profile-image

  ??

  Pink, hmm ohh ja, die lui van kinderen,die zijn ingestampt door hun ouders, dan alle boer slecht zijn. Je bedoelt die PINK.

 • no-profile-image

  ??

  W.Jansen, laf? Kom eens met feiten?
  Vegatariërs (vriendjes WD) "dwingen" hun "geloof" op!

 • no-profile-image

  mette

  vlees.nl geen reclame, laat me niet lachen! Die website is van de PVE en staat bol van de positieve verhalen over vleesconsumptie. Niets mis mee hoor, om je eigen sector te promoten om de verkoop op te krikken, maar kom er dan wel gewoon voor uit. Een beetje laffe reactie dit, van vlees.nl.

 • no-profile-image

  cees

  Van de website van PINK:" Zo werd bijvoorbeeld beweerd dat vet in vlees je cholesterolgehalte omlaag kan brengen (het tegendeel is waar) en dat wie te lang in de zon heeft gelegen baat heeft bij een boterham met leverworst. De Reclame Code Commissie stelt PINK! op vrijwel al deze punten in het gelijk en roept Stichting Vlees, de maker van de website, op om voortaan niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken."
  schandelijk dat vlees.nl de consument zo misleid.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.