Home

Achtergrond

Waterstand België daalt op meerdere plaatsen

De grote wateroverlast in België neemt af, maar blijft op verschillende plaatsen nog problematisch.

Nu het gestopt is met regenen, stabiliseert de hoge waterstand op de rivieren de Dender, de IJzer en enkele andere plaatsen. In sommige rivieren is een daling van de waterstand ingezet. Dat blijkt uit een overzicht van het Vlaamse Hydrologisch Informatie Centrum (HIC) maandagochtend.

In Oost-Vlaanderen en Waals-Brabant is de provinciale fase van het rampenplan opgeheven. Dat komt omdat het hoogtij van de Schelde voorbij is en er opnieuw geloosd kan worden in de Westerschelde ter hoogte van Terneuzen.

De toestand blijft kritiek in het gebied rond Lessen in de Waalse provincie Henegouwen. In Tubeke zijn 25 straten overstroomd en is de stroom uitgevallen. In het dorp Twee-Akren (Deux-acren) zijn maandagochtend nog meerdere huizen overstroomd. "Het enige wat we kunnen doen is zandzakjes verdelen. Water pompen heeft helemaal geen zin", aldus de brandweer van Lessen maandagochtend om zes uur.

In Belgisch Limburg is de Universiteit Hasselt getroffen door wateroverlast. De drieduizend studenten krijgen er maandag geen les. De tijdelijke dam hier die het water van de Demer moest tegenhouden was zondagavond doorgebroken. Ook het opleidingscentrum van Syntra Limburg in Hasselt, waar 950 mensen studeren, staat onder water.

Door dagenlange zware regenval was in het weekeinde veel wateroverlast ontstaan. Drie mensen kwamen om het leven. Het lichaam van de vrouw die zondagnamiddag werd meegesleurd door de Dender, is nog steeds niet terecht, zo hebben de hulpdiensten bevestigd. Duikers van de brandweer van Doornik hervatten de zoekacties bij het ochtendgloren.

Zondag was een dijk van het kanaal Brussel-Charleroi overgelopen bij Sint-Pieters-Leeuw, ten zuiden van Brussel. Enkele honderden omwonenden moesten de nacht elders doorbrengen. Vlaams minister-president Kris Peeters bezoekt maandag de ergst getroffen gemeenten langs het kanaal Brussel-Charleroi.

De regenbuien zijn zondagavond weggetrokken naar Duitsland. Voorlopig blijft het er droog, aldus de meteorologische verwachtingen van het HIC.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.