Home

Achtergrond

Wateroverlast teistert België

Aanhoudende en hevige regenval heeft zaterdag in België op diverse plaatsen voor wateroverlast gezorgd. Riviertjes en beken traden buiten hun oevers, waardoor op diverse plaatsen huizen, wegen en straten zijn ondergelopen.

De brandweer maakt overuren met het wegpompen van het water. Er zijn ook militairen ingezet om hulp te verlenen. Voor zover bekend zijn er nog geen gewonden gevallen. Wel is er veel hinder voor het verkeer.

De meeste problemen doen zich voor in de provincies Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Waals-Brabant, die het provinciaal rampenplan afkondigden. Ook in enkele gemeenten in deze provincies, zoals Londerzeel (ten noorden van Brussel), zijn rampenplannen van kracht. In het Oost-Vlaamse Ninove zijn 120 mensen verplicht geëvacueerd. Meer evacuaties zijn waarschijnlijk onvermijdelijk. De Oost-Vlaamse autoriteiten riepen het publiek op om niet onnodig de weg op te gaan.

Veel overlast is er ook in Antwerpen en omgeving. De brandweer van deze stad kreeg tientallen telefoontjes over ondergelopen huizen en straten. Op de ring rond de stad werd een tunnel voor het verkeer richting Brussel afgesloten. Ook richting Gent kwam een rijstrook onder water te staan. Het nabijgelegen plaatsje Hemiksem is nauwelijks nog bereikbaar doordat de meeste toegangswegen blank kwamen te staan. De intocht van Sinterklaas in Antwerpen ging overigens gewoon door.

Andere regio's in België werden eveneens getroffen. In Bree, in Belgisch Limburg, moest een bejaardentehuis geëvacueerd worden. De benedenverdieping van het gebouw liep onder. In Genk, ook in Limburg, stortte het dak van een winkel in. In Wallonië hebben naast Waals-Brabant het gebied rond Doornik en delen van de Ardennen met overlast te kampen.

Volgens de weervoorspellingen blijft het het hele weekend regenen, zodat de situatie nog erger kan worden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.