Home

Achtergrond 3 reacties

Wateroverlast in België steeds nijpender

De wateroverlast in België neemt steeds ernstiger vormen aan. Vooral in de provincies Vlaams- en Waals-Brabant en Henegouwen is de situatie kritiek.

In diverse dorpen en stadjes moesten inwoners worden geëvacueerd, omdat het waterpeil van een nabijgelegen riviertje of waterweg het alarmpeil had overschreden. Dat gebeurde onder meer in Ruisbroek, vlakbij Brussel, waar het kanaal Brussel-Charleroi buiten zijn oevers trad. In het Waals-Brabantse Tubeke moesten duikers worden ingezet om de bewoners met bootjes uit hun ondergelopen huizen te halen.

Ook in delen van de provincie Oost-Vlaanderen waren zondag nog evacuaties nodig. Dat was bijvoorbeeld het geval in Geeraardbergen, waar het centrum wordt bedreigd door een overstroming van de rivier de Dender.

Zaterdag kostte de wateroverlast twee levens in het Waalse dorp Solre-Saint-Gery, vlakbij de Franse grens. Het ging om een vrouw van 72, die verdronk in haar auto, en een man die op weg naar huis werd meegesleurd door het water. In een grot in de buurt van Namen moesten dertien Nederlandse speleologen worden gered toen zijn door het stijgende waterpeil hun ondergrondse schuilplaats niet meer konden verlaten.

De wateroverlast in België zorgt ook voor veel verkeershinder. Wegen zijn onbegaanbaar en hier en daar is geen treinverkeer mogelijk.

Belgische weerdeskundigen verwachten dat de regen in de loop van zondag afneemt. Zondagavond zou het droog worden, waarna het ergste achter de rug zou moeten zijn.

Foto

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jpk

  zie hier het resultaat van de mileubewging
  grond water peil te hoog
  te weinig opslag

 • no-profile-image

  herkauwer

  Jawel hoor JPK, en nu ga je zeker beweren dat Links hier achter zit?

 • no-profile-image

  Jan Melkert

  Lieve help. Wat zij sommige toch simpel.....

Of registreer je om te kunnen reageren.