Home

Achtergrond 162 x bekeken

Warhols roze Beatrix onder de hamer

Veilinghuis Christie's brengt het roze schilderij van koningin Beatrix onder de hamer.

Het werk is gemaakt door popartkunstenaar Andy Warhol en moet tussen de 300.000 en 500.000 euro opbrengen. Dat maakte het veilinghuis maandag bekend.

De veiling heeft plaats op 30 november op de locatie van Christie's in Amsterdam. Warhol maakte het portret in 1985 in de serie Reigning Queens, van vier koninginnen van geboorte die er op dat moment waren. Behalve van Beatrix maakte hij ook schilderijen van Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk, Margrethe II van Denemarken en Ntombi laTfwala van Swaziland. De artiest prees onze majesteit als de knapste, aldus het veilinghuis.

Deze werken zijn als litho al veelvuldig verkocht. De verfvariant die eind deze maand onder de hamer gaat, is echter zeer zeldzaam. Het doek meet 127 bij 106,5 centimeter. Het schilderij toont een ,,koninklijke Beatrix als ware popprinses; roze, abstract en zelfs een beetje androgyn (tweeslachtig mens)'', omschrijft Christie's het werk.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.