Home

Achtergrond 1 reactie

Waddenhavens kampen met ruimtegebrek

De jachthavens van Ameland, Schiermonnikoog en Terschelling kampen met een capaciteitsprobleem.

Dit blijkt uit het donderdag gepubliceerde rapport 'Havenvisie Wadden, Verantwoord Varen op het Wad' van Ingenieursbureau Oranjewoud. Zonder uitbreiding kunnen onveilige situaties ontstaan.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Vereniging van Waddenzeegemeenten en het samenwerkingsverband De Waddeneilanden. ,,De drie havens kampen met een gebrek aan passantenplekken'', aldus secretaris Jan van der Velde van de Vereniging van Waddenzeegemeenten. "In de zomer en tijdens het pinksterweekeinde liggen boten er soms opgestapeld.''

Ook is er een autonome groei van de watersport die opgevangen moet worden, aldus Van der Velde. "Sommige havens moeten daarom anders worden ingericht of uitgebreid. Maar daar mag de natuur niet onder lijden.'' In de jachthavens van Texel en Vlieland is nog wel voldoende ruimte.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Els Knol-Licht

    ik ben erg benieuwd naar de achtergrondgegevens. Hoe kan het dat bijvoorbeeld de vernieuwde Vlieland haven volgens dit rapport niet kampt met gebrek aan ligplaatsen terwijl de haven daar regelmatig de rode vlag hijst. En alsnog elke vierkante cm volstapelt zodat het veiligheidsargument niet meer opgaat. Gaat het bij de drie genoemde eilanden om gebrek aan plaatsen (buiten die topdrukke weken) of om gebrek aan zgn veilige plaatsen (boxen)? Mijn voorstel zou zijn, verbiedt lang liggers in het seizoen, kleintjes 'binnen', groten buiten achter anker en zorg voor een taxibootje en bijbotensteigertje. Het is wad en het mag een wadbeleving blijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.