Home

Achtergrond 623 x bekeken

Waarde grond agrarische bedrijfswoning objectief bepalen

De waarde van de (onder)grond van een agrarische bedrijfswoning is volgens de rechtbank Breda 72.000 euro en geen 25.000 euro.

Volgens de rechter is het bij de waardebepaling niet van belang dat belanghebbende het nooit zou hebben toegestaan dat anderen dan hijzelf daar zouden gaan bouwen of wonen.

Kort samengevat is de uitspraak van rechtbank Breda de volgende:

Belanghebbende (X) drijft samen met zijn ouders een melkveehouderij in de vorm van een maatschap. Belanghebbende en zijn ouders wonen elk in een eigen bedrijfswoning. Het vigerende bestemmingsplan staat maximaal twee bedrijfswoningen toe.

Belanghebbende wenst toch een nieuwe bedrijfswoning op een deel van het perceel te bouwen (ter grootte van 2.200 m²). Een plaatselijke taxateur bepaalt zowel de waarde in het economisch verkeer bij voortgezet agrarisch gebruik (WEVAB) als de waarde in het economische verkeer (WEV) van het perceel op 25.000 euro.

Dit is ook het bedrag dat belanghebbende voor de grond betaalt aan zijn ouders en waarover hij overdrachtsbelasting betaalt. De Belastingdienst stelt dat de waarde van het perceel 72.000 euro bedraagt en legt een naheffingsaanslag overdrachtsbelasting op.

Rechtbank Breda oordeelt dat de waarde van het perceel moet worden bepaald op het bedrag dat ook anderen dan belanghebbende ervoor zouden willen betalen als zij daarop ook een bedrijfswoning zouden mogen bouwen. Het is daarbij niet van belang dat belanghebbende het nooit zou hebben toegestaan dat anderen dan hijzelf daar zouden gaan bouwen of wonen. Van belang is slechts de waarde van het perceel uitgaande van de fictie dat een derde daar een bedrijfswoning zou mogen gaan bouwen. Niet in geschil is dat die waarde op 11 april 2005 72.000 euro bedraagt. Volgens de rechtbank heeft de inspecteur de naheffingsaanslag overdrachtsbelasting terecht en tot het juiste bedrag opgelegd.

Meer informatie: Rechtbank Breda, EK, 4 oktober 2010, nr. AWB 10/215

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.