Home

Achtergrond 514 x bekeken 1 reactie

'Vruchtboomkanker probleem bij telers Kanzi'

Telers van het appelras Kanzi hebben dit jaar erg veel problemen met vruchtboomkanker.

De kwaliteit van de appels zelf is in orde, maar telers melden een uitval van bomen tussen de 5 en 30 procent. Dat schrijft De Gelderlander. In Nederland wordt het appelras vermarkt door de Fruitmasters Groep, die de problemen nog niet kan bevestigen. Volgens Urs Luder van Greenstar Kanzi Europe zijn de kwaliteitsproblemen lokaal van aard.

Kanzi is een kruising tussen de rassen Gala en Braeburn. Gala is van oudsher meer gevoelig voor vruchtboomkanker dan de meeste andere rassen. Uit Duits rassenonderzoek over de jaren 2007 tot en met 2009 blijkt dat ook andere rassen met Gala als kruisingsouder, zoals Junami en Rubens, extra gevoelig voor vruchtboomkanker zijn.

In algemene zin geldt dat door de intensivering van de fruitteelt de kans op aantasting door kanker toeneemt. Kanzi is in het jaar 2007 geïntroduceerd en een commercieel succes. Dit jaar komt circa 35.000 ton Kanzi-appels op de markt, waarvan 40 procent in Nederland wordt geteeld. Daarmee benadert Kanzi overigens de Europese marktleider qua clubrassen, het vooral in Frankrijk geteelde Pink Lady, nog niet. De Pink Lady-oogst is dit jaar gegroeid tot 107.500 ton.

Eén reactie

  • no-profile-image

    K. van der Linden

    In uw artikel staat in zake Junami een fout. De kruisingsouders van Junami zijn (Idared * Maigold ) * Elstar. Uw stelling aangaande vruchtboomkanker bij Junami is dan ook niet juist. integendeel.

Of registreer je om te kunnen reageren.