Home

Achtergrond 3 reacties

Vrouwen gevraagd

Het gezinsbedrijf staat aan de basis. Daarboven is het vooral een mannenwereld.

Agrarisch Nederland is nog steeds een mannenwereld. Op bestuurlijk en bedrijfsmatig niveau zijn het vooral mannen die de scepter zwaaien. En vaak ook niet meer de jongste. En dat is eigenlijk raar, want aan de basis van agrarisch Nederland staan tienduizenden gezinsbedrijven. En, uitzonderingen daargelaten, bestaat een gezin uit mannen én vrouwen (en kinderen natuurlijk). De rol van al die boerinnen is erg belangrijk op het boerenerf. Als klankbord, als bindende factor tussen het voor- en achterhuis, als financieel geweten en om nog veel meer redenen.
Vorige maand heeft CRV (Coöperatie Rundvee Verbetering) twee vrouwendagen georganiseerd: een lovenswaardig initiatief. Een van de redenen was dat de coöperatie meer vrouwen in haar bestuur wil. Omdat vrouwen een belangrijke rol spelen op rundveebedrijven. Maar ook omdat ze vrouwelijke eigenschappen als communicatief vermogen, oog voor sfeer en sociale verhoudingen, het vermogen om afstand te nemen op bestuurlijk niveau wil hebben.
Een logische gedachte, want een maand of wat geleden was ik op een bijeenkomst van de Vereniging Agrarische Bedrijfsadviseurs. Een zaal gevuld met adviseurs van banken en accountantbureaus. En een zaal vol.... mannen en maar één vrouwelijke adviseur. Het draaide om nut en noodzaak van vernieuwing op rundveebedrijven qua duurzaamheid, houderijsystemen, afzet, enzovoort. Op een gegeven moment riep een van die wat oudere mannen uit: „Kijk nu eens om je heen. We zitten hier als een stelletje oude, grijze mannen alleen maar te praten over geld, saldo en rendement. Wat wij nodig hebben is vrouwelijke input.’’ Waarna die ene vrouw het woord nam en haar zienswijze op vernieuwing schetste. De zaal lag aan haar voeten.
Het zou goed zijn als meer vrouwen doordringen in die overwegend grijze mannenwereld. Daar wordt het bestuurlijk en bedrijfsmatig alleen maar beter van. En het doet recht aan al die gezinsbedrijven aan de basis.

Foto

Rochus Kingmans

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Vrouw

  De bond van plattelandsvrouwen vergrijst ook snel.

 • no-profile-image

  Monica

  Er staan veel Jonge Dames te trappelen om in de sector te werken. Kijk alleen al naar de samenstelling van klassen op de Hogere Agrarische Scholen, de helft is van het vrouwelijke geslacht! Zij zullen individueel het steentje bijdragen in de nabije toekomst.

 • no-profile-image

  Han

  Monica die 50 % vrouwelijke studenten aan het landbouwonderwijs willen die de praktijk in of werken in de periferie van de landbouw? Als het allemaal boeren worden is het een kwestie van tijd en ze staan aan de macht. Dat zal zeker een ander beleid geven, of de vrgaderingen er zachter en liever op worden, is de grote vraag.

Of registreer je om te kunnen reageren.