Home

Achtergrond 667 x bekeken 2 reacties

Vreba-Hoff moet milieuregels volgen

De mega-melkveebedrijven in Michigan van de families Van Bakel en Van der Hoff moeten onmiddellijk aan de millieuregels gaan voldoen en zich aan de eisen van de vergunning houden.

Maar Vreba-Hoff wordt niet gedwongen om de veestapel in te krimpen. Dat blijkt uit de uitspraak van de rechtbank in het Amerikaanse Ingham County. Eerder had de staat Michigan de rechter gevraagd de veestapel met 600 koeien per maand in te krimpen zolang de bedrijven zich niet aan de regels houden. Volgens de advocaat van Vreba-Hoff zou dat betekenen dat Vreba-Hoff I en II, de mega-melkveebedrijven van de families Van Bakel en Van der Hoff in de VS, hun deuren moeten sluiten. De veestapel op beide bedrijven is al fors gereduceerd van 5.500 tot 3.327 koeien.

Michigan heeft de eis aangepast en in plaats daarvan de rechter gevraagd om Vreba-Hoff te verplichten alle activiteiten te staken die in strijd zijn met de vergunning, zegt woordvoerder Mary Dettloff. Hoe Vreba-Hoff dat doet en of daar inkrimping van de
veestapel voor nodig is, is een besluit dat de onderneming zelf moet nemen, aldus Detloff.

De advocaat van Vreba-Hoff, Charles Bappert, liet eerder weten dat de desbetreffende milieuregels onhaalbaar zijn en niet nodig zijn voor het milieu. Hij zinspeelde op een alternatief zoals een systeem om de kwaliteit van het grondwater te controleren. Volgens de advocaat maakt het bedrijf vorderingen om samen met Michigan een betere manier te vinden om grondwatervervuiling tegen te gaan.
De staat Michigan kijkt daar anders tegenaan. "Wij doen niets met Vreba-Hoff. Ze hebben een vergunning en mogen een verzoek indienen voor aanpassing als ze kunnen bewijzen dat dit geen nadelige effecten heeft voor het milieu", aldus Detloff.

Gedwongen inkrimping van de veestapel is van tafel, maar daarmee zijn de financiële problemen van de firma nog niet uit de wereld. Sinds 2009 is er voor ten minste 111,5 miljoen euro (155 dollar) aan claims ingediend tegen bv’s van Vreba-Hoff. De grootste is van Rabo Agrifinance, die ruim 55,7 miljoen dollar opeist.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Klokkenluider

  Wat een onzin. In de VS wordt op grote schaal het milieu naar de knoppen geholpen O.a. in de Landbouw sector met de giga vervuilende getechgewassen, wereld /ontbossing voor de hamburgergigant, opgejaagde veestapel met groeihormonen industrie en ga zo nog maar even door.
  Kortom opnieuw een politieke dekmantel voor wat men al lang niet meer in de hand heeft.

 • no-profile-image

  unaaitmesteedsofamerica

  nou klokkenluider over onzin gesproken! Jij daar maar lekker scheiten in de verkapte schurkenstaat met 16 miljoen anderen over vervuiling gesproken! Nee kerel je moet je eerst even verdiepen in de materie alvorens je conclusie te trekken. Jullie hebben daaro een enorme achterstand op gen-technologisch gebied waardoor het milieu vele malen meer wordt belast, maar je zult dat wel niet willen begrijpen. Rust in vrede maar bedenk eerst even voor dat je stomme dingen uit je nekkie kraamt!

Of registreer je om te kunnen reageren.