Home

Achtergrond 235 x bekeken 4 reacties

'Vorst bedreigt graan in Oost-Europa'

De wintergranen in Oost-Europa lopen gevaar door de invallende winter.

Dat komt omdat er nog geen sneeuw is gevallen.

Dat meldt het Productschap Akkerbouw. "De meteorologische dienst van de Europese Commissie verwacht volgende week temperaturen van min 20 graden of lager in delen van Duitsland, Polen, Litouwen, Letland en Estland. De extreem lage temperaturen kunnen zonder een beschermende sneeuwlaag schadelijk zijn voor wintergranen."

In de Verenigde Staten heeft de wintertarwe last van droogte, meldt het productschap. "Ongeveer 47 procent van het wintertarweareaal in de VS verkeert in een goede conditie. Vorig jaar rond deze tijd was dat 64 procent. Mede daardoor stegen de tarwenoteringen deze week in de VS, Canada, Australië en Argentinië ondanks de hogere dollarkoers."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Productschap veehouderij

  PURE STEMMINGMAKERIJ

 • no-profile-image

  c

  dankzij de opwarming van de aarde krijgen we terug koudere winters. de Golfstroom is zich aan het verplaatsen en dat zullen wij geweten hebben.

 • no-profile-image

  A. Beumers

  Inderdaad is hier de wintertarwe van een klein sneeuwlaagje voorzien. Of dat voldoende is maakt hier de boer geen zorgen om. De wereldmarkt prijs is hier voldoende hoog om met een geringere opbrengst uit te komen. We hebben hier geen overheidsbemoeienis en de boer wordt hier gekoestert met geen hoge vaste lasten ,waar Nederland wel onder gebukt gaat. Letland is een goed landbouwland,waar verdient kan worden.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Wat zullen veel boeren in Polen, Oost Duitsland, Slowakije, Hongarije en Roemenië dolblij zijn dat er wilde siberische ganzen op hun akkers grazen! Want die zorgen ervoor dat het wintergraan, voordat de vorst erover gaat, kortgeschoren wordt en dan lopen en stoelen de plantjes in maart/april meteen uit. Die natuurlijk symbiose tussen agrarische teelten en natuurlijke grazers bestaat al honderden jaren, maar hier schreeuwen boeren moord en brand als een gans, smient, zwaan of koet het waagt om 's winters een groene spriet gras of wintergraanloof te vreten. Kortzichtig dom volk! Maar ze zullen gauw anders piepen, want er staan ons lange reeksen strenge winters te wachten!

Of registreer je om te kunnen reageren.