Home

Achtergrond

Vooruitgang bij afschaffing landmijnen

In 2009 is grote vooruitgang geboekt bij het streven naar de afschaffing van alle landmijnen wereldwijd.

Dit stelde de Internationale Campagne voor het Verbod op Landmijnen (ICBL) woensdag bij de presentatie van haar jaarverslag. Vorig jaar werden bij incidenten met landmijnen 3956 burgers gedood of gewond. Dat is een daling van bijna 30 procent ten opzichte van 2008. Rusland is gestopt met het gebruik van landmijnen. Het voortzetten van de productie in India, Pakistan en Myanmar blijft voor de ICBL reden tot zorg, evenals het gebruik van het wapen door rebellen in zes landen.

Na lang lobbywerk door de ICBL, die daarvoor de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, kwam in 1997 een internationaal verdrag tot stand dat productie en gebruik van landmijnen verbiedt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.