Home

Achtergrond 305 x bekeken

'Voorrang duurzame stroom begin 2011 geregeld'

Duurzaam geproduceerde stroom krijgt hoogstwaarschijnlijk vanaf begin 2011 voorrang op het elektriciteitsnet.

In eerste instantie moeten de afnemers van stroom hiervoor betalen, als sprake is van een overaanbod aan stroom (de zogenoemde congestie).

Dat is af te leiden uit de brief die minister Maxime Verhagen (ELI) vanmiddag naar de Eerste Kamer heeft gestuurd. Die behandelt op 30 november een wijziging van de Elektriciteits- en gaswet, waarin de voorrang voor duurzame stroom is opgenomen. Is de wet aangenomen, dan is de voorrang een feit.

Aanvankelijk wilde Verhagen de artikelen over de ‘voorrang voor duurzaam’ bij de behandeling buiten beschouwing laten, omdat niet duidelijk is of de wijze waarop dit in het wetsvoorstel is geregeld in lijn is met Europese regels; volgens het voorstel moeten de kosten bij een overaanbod aan stroom worden neergelegd bij producenten van gangbare (‘grijze’) stroom. De Raad van State meldde de Senaat desgevraagd dat dat wellicht niet kan.

Niettemin wil de Eerste Kamer het wetsvoorstel over drie weken in zijn geheel behandelen. Dat kan, zegt Verhagen nu, maar betekent dat de kosten voor de voorrangsregeling voorlopig nog liggen bij de stroomafnemers, zoals nu ook het geval is. Overigens verwacht de minister dat vóór 2012 geen grote problemen optreden met een capaciteitsgebrek op het stroomnet.

Het ministerie gaat nu ook overleggen met de Europese Commissie over de kostentoedeling. Verhagen verwacht dat dat overleg enkele maanden duurt. Daarna zal blijken of de kosten voor ‘congestiemanagement’ alsnog bij de ‘grijze’ producenten kunnen worden neergelegd, of dat er iets anders geregeld moet worden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.