Home

Achtergrond 445 x bekeken 5 reacties

Volgend jaar meer tarwe in de EU

Het areaal zachte tarwe in de EU stijgt met 400.000 hectare naar 23,4 miljoen hectare.

Dat komt door de hogere prijzen dit seizoen, stelt analysebureau Stratégie Grains in de eerste areaalprognose voor de oogst van 2011.

In seizoen 2008/2009 hebben de akkerbouwers in de EU 23,3 miljoen hectare tarwe geoogst. Toen groeide het areaal ook na de hoge tarweprijs in het seizoen er voor.

Volgens Stratégie Grains had het tarweareaal nog groter kunnen zijn, maar veel akkerbouwers in met name Oost-Europa hebben minder wintertarwe gezaaid door de vele regen die deze herfst is gevallen. Het analysebureau verwacht dat deze grond in het voorjaar wordt ingezaaid met mais. “De maisprijs is gunstiger dan die van zomergerst. Maar doordat veel wintergerst is gezaaid, groeit ook het gerstareaal in de EU.”

Het totale graanareaal in de EU komt op 57,1 miljoen hectare. Dat is een stijging van 1,1 miljoen hectare. Volgens Stratégie Grains hebben de akkerbouwers deze herfst vooral gekozen voor de inzaai van wintergraan boven winterkoolzaad. Ook al is de koolzaadprijs behoorlijk hoger dan vorig jaar. Desondanks groeit ook het koolzaadareaal in de EU en wel met 200.000 hectare naar 11,6 miljoen hectare.

Het Joint Research Centre van de Europese Commissie heeft ook een areaalprognose gepubliceerd, meldt het Productschap Akkerbouw. Het areaal wintertarwe in Duitsland groeit 2 procent, in Frankrijk 3,2 procent en in het Verenigd Koninkrijk 4,6 procent. Het areaal wintergerst daalt in Hongarije (min 14,1 procent), in Duitsland (min 4 procent) en in Frankrijk (min 4,1 procent).

Laatste reacties

 • no-profile-image

  tarweteler

  hier is nog bijna geen wintergraan gezaaid en zomergraan brengt toch minder op ??

 • no-profile-image

  boerke

  Er wordt inderdaad flink gemanipuleerd in de graanmarkt. Alle voorspellingsbureaus van overheden proberen de produktie zo positief mogelijk te schetsen om de prijzen te drukken. Kijk maar naar wat er in Juli werd voorspeld en wat er nu al aan de hand is!
  Heeft men uberhaupt wel door welke invloed de hoge olieprijs heeft op de ethanolproduktie, waarvoor de produktiecapaciteit flink is opgeschaald de laatste paar jaren?!

 • no-profile-image

  c

  in vlaanderen is tot nu ook nog maar 20 % gezaaid. in wallonie véél meer. OK belgie stelt niks voor, maar nu al opbrengsten en ha voorspellen voor volgend jaar is hetzelfde als de lotto vvorspellen voor 13/12/11. raar maar waar, het klimaat op z'n kop en wij niet meer aan den dop!

 • no-profile-image

  wheatteler

  dat zal invloed hebben op de wereldmarkt dat in grunn (waar dat dan ook mag zijn) nu nog vrijwel geen tarwe gezaaid is, tsjonge.

 • no-profile-image

  exact

  Is het zowiezo niemand opgevallen dat er steeds tegenstrijdige berichten komen over de graanproductie en -voorraden komend jaar? Het lijkt wel een touwtrekwedstrijd tussen verschillende belanghebbenden om de graanprijs continu te manipuleren. Vooralsnog houd ik het erop dat we het scenario van 2008/2009 niet achterna gaan komend seizoen. Daarvoor blijft de inzaai te ver achter (dus niet alleen in 'Grun', Zeeland of Wallonië) bij wat noodzakelijk is. Klimatologisch wereldwijd nog een jaar als 2010 in 2011 en de rapen zullen gaar zijn; de problemen met te kleine voorraden nauwelijks te overzien. Ik denk dat je de sussende berichtgeving van de EU in dit licht moet zien: de gemoederen bedaard houden.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.