Home

Achtergrond 3 reacties

'Voedselcrisis niet veroorzaakt door speculatie'

De voedselcrisis van 2007/2008 is veroorzaakt door hogere energieprijzen, meer vraag naar biobrandstoffen, onvoordelig weer, een lagere waarde voor de dollar en exportrestricties.

Dat schrijft het invloedrijke internationale onderzoeksinstituut IFPRI in een vandaag gepubliceerd rapport: Reflections on the Global Food Crisis.

De stelling van het IFPRI-rapport druist in tegen eerdere hypothesen van onder andere de wereldvoedselorganisatie FAO en de internationale boerenorganisatie IFAP. Die wezen lage voorraden, een toenemende vraag uit opkomende economieën en speculatie op de termijnmarkten aan als oorzaak.

In 2007/2008 stegen voedselprijzen exponentieel, met als gevolg dat mensen in arme delen van de wereld minder tot niet in staat waren voedsel te kopen. Door het teruggekeerde enthousiasme in de landbouwsector werden soms investeringen gedaan, gebaseerd op een onrealistisch beeld voor de nabije toekomst.

Het IFPRI wil dat het rapport nu wordt aangegrepen voor hervormingen. De prijzen van landbouwproducten fluctueert momenteel enorm. Sinds juni is de prijs van tarwe en mais op de termijnmarkten van Chicago, Parijs en Londen met respectievelijk 60 en 50 procent gestegen.

"Toekomstige voedselprijscrises kunnen worden voorkomen", aldus Shenggen Fan, directeur-generaal van de IFPRI. In het IFPRI-rapport staat dat de markt voor agrarische grondstoffen opener moet worden, en tegelijk beter moet worden bewaakt tegen speculanten die geen direct belang hebben in bezit van de producten zelf. Daarnaast moet in ontwikkelingslanden het potentieel voor de landbouw beter benut worden. Klimaatverandering staat voor het IFPRI centraal, omdat deze de bestaande productie kan decimeren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  robin wood

  Als de Wereldbank, FAO, OESO , United Nations en andere grote organisaties zeggen dat biobrandstoffen nog geen 1,5 % van het vruchtbare land in beslag nemen, wie is dan IFRI, om de speculanten in agro grondstoffen in bescherming te nemen.

  Op dit moment zien we precies hetzelfde, de speculanten en Banken ( nota bene van ons geld!) handelen in agro-en andere grondstoffen met als enig doel, de prijzen omhoog te jagen.
  Na hun winstnemingen verdwijnen ze weer en storten zich op nieuwe speculatieve slachtoffers.
  Dit is de meest perverse vorm van kapitalisme, en zou door ieder normaal denkend mens moeten worden afgekeurd.

 • no-profile-image

  boertje

  Helemaal mee eens hou die prijzen maar eens beter in de hand maar dan ook het inkomen van de boer dus niet net onder de kost prijs maaar gewoon beurs genoterde winst zoon 8% over geinverseeerd vermogen daar doen we het wel voor en niet net als nu.

 • no-profile-image

  jos

  Bijna alle handel op de beurs is handel in lucht.
  Zegt iemand het zou wel eens een nat of droog groeiseizoen zou kunnen worden, dan reageert daar de handel meteen op. Plus al het geld dat aan de beurs verdient word, gaat niet naar de producent maar heeft wel veel effect op hun verdienste.

Of registreer je om te kunnen reageren.