Home

Achtergrond 30 reacties

Vleesvervanger hoeft niet lekker te zijn

Een vleesvervanger hoeft op zichzelf niet zo lekker te zijn, als het product maar goed in een complete maaltijd past.

Producenten van vleesvervangers kunnen daarom het beste kant-en-klaarmaaltijden met nepvlees op de markt brengen. Dat zegt voedingsdeskundige Hanneke Elzerman van de Wageningen Universiteit, die volgende week promoveert op een onderzoek naar de mate waarin vleeseters producten als quorn en tofu accepteren.

Overigens vond de meerderheid van de proefpersonen de maaltijden die Elzerman hun liet proeven, sowieso niet zo lekker, zo blijkt uit de vragenlijsten die zij invulden, zei de onderzoekster vandaag.

Elzerman liet proefpersonen rijst, spaghetti, soep en een salade proeven met daarin vleesvervangers. Het bleek dat de proevers maaltijden die een logisch geheel vormden, het lekkerst vonden. Smaak en textuur van de afzonderlijke soorten nepvlees waren veel minder belangrijk. Dat is volgens Elzerman interessant, aangezien fabrikanten van vleesvervangers hun waren tot nu toe vrijwel altijd als los product aanbieden in de winkel.

De onderzoekster stelt daarbij vast dat nepvlees dat los wordt verkocht, op echt vlees moet lijken om een echte carnivoor over de streep te trekken. "Deze mensen willen iets dat er uitziet als vlees en dat ze ook op die manier klaar kunnen maken. Vleesvervangers die aan die voorwaarden voldoen, kunnen een groeiende groep consumenten verleiden om vaker een maaltijd zonder vlees klaar te maken.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  erik

  apathie is het grote probleem in deze wereld. Zonder apathie geen vee industrie.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Realist, jij bent en blijft ook vegetarisch onpruimbaar! WURwetenschapsters moeten zich niet met Smaak bemoeien en al helemaal geen maaltijdadviezen gaan geven. De huidige 'generatie' vegetarische vleesvervangers vind ik dermate smakelijk dat ik nauwelijks nog échte kadavers belief. Het lukt mij vrijwel dagelijks in de supermarkt om minstens 1 of 2 medeconsumenten ertoe te bewegen om ook eens een veggieproduct te proberen. En dikwijls krijg ik daar dan later enthousiaste reacties op. Dat motiveert! Zéker na die reportage over blindgestoken of bijkans helemaal onthoofde slacht- en uitbeenarbeiders!

 • no-profile-image

  @rno

  Realist 25-11-2010 21:05: "Mensen zijn nu eenmaal ....."
  Je schrijft dit alsof wij ons er maar bij neer moeten leggen. Maar als er goede alternatieven zijn, waarom zouden we dan door moeten gaan met het mishandelen van dieren?
  In de loop der miljoenen jaren heeft de mens zich ontwikkelt, vooral op ethisch gebied. Waarom zouden wij daar niet mee door moeten gaan? Het kan toch geen kwaad? Of is de mens nu eenmaal een ......

 • no-profile-image

  herkauwer

  Jagertje, je moet nog drie en een halve week geduld hebben voordat die special verschijnt. Er zullen natuurlijk eerst nog heimelijk wat plaatjes geschoten gaan worden tijdens de kerstdrijfjachten rond Grol en Aalten! Tip: als je wat mascara opdoet dan worden de aangezichtslijnen wat strakker afgetekend, want het zijn natuurlijk maar krantenfoto's. Grofkorrelig! En je weet het: op 3e kerstdag verpakt de visboer er de rode poon weer in! Daar zou je als grauwe jaeger toch van kleur door verschieten?

 • no-profile-image

  J@gertje

  Herkauwertje, bedankt dat jou inspectieteam mijn beerput ook geïnspecteerd heeft.
  Hoef ik het zelf namelijk niet te doen.
  Je zult er zelf wel niet bij geweest zijn want dat is nogal een smerig werkje.
  ??,??, Maak je geen zorgen over de leugens en bedrog van herkauwer.
  Ons jagershuisje is tientallen jaren geleden aangesloten op het riool.
  Groet,
  J@gertje

 • no-profile-image

  J@gertje

  Laten we een ieder die er behoefte aan heeft om vleesvervangers eten (lekker of niet lekker) gewoon respecteren.
  Het wordt immers niemand opgelegd.
  Groet,
  J@gertje

 • no-profile-image

  Ineke

  Er zijn voorbeelden waarin vlees en nepvlees werdt gegeven aan mensen die dat niet wisten
  En op een enkele na merkte ze niet het verschil, het is vaak bevooroordeeldheid of antiphatie als veel mensen het woord soja of vleesvervanger horen krijgen ze al lange tanden, en je hebt vleesvervangers en vleesvervangers.

  Zie eventueel:

  http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DfNqOjlYUAHk&h=eec84

 • no-profile-image

  down under

  Naar de volgende stap in de voedselketen/mineralenkringloop? Of had je iets zweverigers in gedachte Ineke?

 • no-profile-image

  Jeroen

  Down Under, ja waarschijnlijk iets erg zweverigs, zelfs op de feiten op het weblog reageerd Ineke niet meer, omdat aanname door een feit van tafel word gedrukt.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Jaegertje, jij zit zélfs zo goed in de wederrechtelijk afgeknalde fauna, dat ons inspectieteam in jouw beerput nog drie hangende zwangere moerhazen van vorig moordseizoen aantrof. Veel was er niet van over, maar voldoende om dna te bemonsteren!

 • no-profile-image

  boer

  Zouden ze bij Buckler ook zo'n onderzoek hebben gehad. We maken bier zonder alcohol. Het smaakt voor geen meter, maar wat maakt het uit. We hebben gezien hoe dat afliep.

 • no-profile-image

  ??

  @Arno, alleen al door het schrijven van jou, het mishandelen van dieren. Hoe haal je het in je hoofd? Waar zijn jou bewijzen?
  Zal wel weer een hele discussie worden, net als op foodlog, waar je niet voor rede vatbaar bent, als je al met zo`n zin komt!

 • no-profile-image

  Ineke

  ik zei antiphatie

 • no-profile-image

  koetje

  Ik zag afgelopen week die reportage over die FARC-griet:Tanja Nijmeijer,met bommen leggen en aanslagen plegen had zij totaal geen problemen.Maar het doodmaken van een koe en deze vervolgens slachten voor het vlees vond zij vreselijk....

 • no-profile-image

  Rein

  Ik heb pas een maaltijd gepakt waarvan ik thuis zag dat er een vleesvervanger in verwerkt was
  Heb de maaltijd opgegeten
  Ik ben niet zo'n fijnproever
  Maar geef mij maar een stukje echt vlees
  Let in het vervolg wel goed op wat ik pak

 • no-profile-image

  herkauwer

  Calimero, ik beschuldig helemaal niemand en geef juist aan dat er een landelijk onderzoek loopt naar de herkomst van het moerhazenDNA uit jagertjes beerput. Wij hebben namelijk alle genetische hazenfamilies van ons land in kaart gebracht en zijn bijvoorbeeld momenteel ook aan het zoeken naar een match met Hennie de Haas uit het brabantse Vortum. Geen échte haas, maar een gewapend scheldende en bedreigende Wbe-Haasjager. Die Vlaamse typering (Haasjager dus) zal je wel niet kennen, maar het staat voor 'lafbek'!
  Ons Jagertje vertelt altijd maar halve waarheden en ook nu weer. Want hij 'vergeet' te zeggen dat slechts een deel van zijn afvalwater via het riool wordt afgevoerd. Als waarachtig fijnproever heeft hij namelijk de, morsig in elkaar getimmerde, poepdoos in zijn pluk- , vil- en uitbeenkeuken aangesloten op een zelfgemetselde ouderwetse beerput. Vanwege het rijpingsproces van zijn culinaire hazenbouten! Die moeten namelijk vuilgroen van kleur worden.
  Hij gebruikt daar ook geen popla of edet, maar verkreukelde Nederlandse Jagers. Want die rotten béter, vanwege alle immorele vuiligheid die erin beschreven wordt! Weet je, ons jaegertje lijkt wel wat op een Vlaamse Gaai. Hij verstoppelt soms geschoten etenswaren en vergeet die dan later weer op te graven. Je wilt niet weten wat het wroetteam allemaal in zijn tuin gevonden heeft! Er staat voor eindejaar een feestelijke special over op de p-rol. In de Kerstbijlage van Tubantia!

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Koetje Boe, die regeringstroepen zijn anders wel vaak in opspraak wegens buitenrechtelijke excecuties en misdrijven tegen de menselijkheid! Ik zou trouwes weleris willen weten of jij het gemerkt had als je niet had geweten dat het geen écht vlees was Rein. Achteraf afzeiken als je eerst lekker gekaand heb slaat nergens op! Onno als ik jou was dan ging ik helemaal op de veggiememmentoer. Dan ken je in Kiev zo de travobaan op! O ja, Jagertje, voor jou heb ik ook nog wat. Bij de Makro hier vlakbij hebben ze een nieuwe wildlijn opgezet met gevulde vegetarische hazen, knijnen, ganzen en bosduiven. Op basis van savoijekoolrolletjes met kummel en spaanse hazenpepers. Makkelijk klaar te maken. Gewoon in de alufolie draaien en een halfuurtje de oven in. Smullen maar. Ze springen je bord af, zo lekker bennen ze!

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Koetje Boe, het FARC leg die bommen vanzelf niet voor koeien, maar voor de zwijnen van het regeringsleger!

 • no-profile-image

  antipathie

  Ik vraag me af of er veel curry, sausen mayonaise enz op het vlees zat zodat je inderdaad geen verschil proeft en ziet. Of mogelijk was het vlees heel erg aangebrand want dan proef je ook geen verschil

 • no-profile-image

  boer

  en je bedoelde antipathie

 • no-profile-image

  Noem vlees vlees

  Vleesvervanger hoeft niet lekker te zijn. Nou uh, dat niet lekker maken is ze goed gelukt. Ik zat een keer in een vreetschuur een vegaburger te kanen en mensuh dat hoef van mij ech nie meer. Wat een tering coleretroep, niet te pruimuh zeg ik je. Laten we daarom vlees gewoon vlees noemen en plantuh plant. Zo voorkomuh we dat mensuh vergissingen maken en de vreetschuur wordt uh, weet je wel, antiperistaltische beweging vd slokdarm?

 • no-profile-image

  J@gertje

  Herkauwer, er wordt helemaal niets over mij gepubliceerd.
  Niet door de Tubantia en al helemaal niet door jou.
  Het enige wat jij publiek bekend maakt is jouw eigen waanbeelden.
  Het is een duidelijk bewijs dat jij ze niet allemaal op een rijtje hebt.
  Groet,
  J@gertje

 • no-profile-image

  koetje

  Die zwijnen waar jij het dan over hebt Jan zijn wel mensen van vlees en bloed,en die worden nog gestuurd ook.Maar dat moet jij toch wel weten als oud defensie-medewerker?

 • no-profile-image

  ??

  Herkauwer,

  En je gelooft dit ook weer natuurlijk. Je weet niet eens wie Jagertje is, hij heeft jou aangegeven, dat je het openbaar mag maken. Maar weet besculdig je iemand zonder bewijs, je weet dat dat strafbaar is in NL!

 • no-profile-image

  realist

  Ik hoef geen vleesvervanger. Mensen zijn nu eenmaal geboren om zowel plantaardig als dierlijk voedsel te consumeren. Vegetariers gaan uiteindelijk ook dood.

 • no-profile-image

  Ineke

  En als je dood gaat waar ga je dan naar toe, en als de dieren dood gaan waar gaan ze dan naar toe?.

 • no-profile-image

  J@gertje

  Jan, Ik ben een jager, weet je nog, dus ik heb diverse soorten wild genoeg in de vriezer.
  Er hangen zelfs nog een paar vers geschoten hazen in de schuur die morgen uit de jas gaan.
  Groeten,
  J@gertje

 • no-profile-image

  Henk Haverkamp

  @Arno: in de loop van de jaren heeft de mens zich gedegenereerd. Tegenwoordig knallen we elkaar met duizend tegelijk neer. Ethisch????? Egoisme neemt meer toe. Kun jij statistieken lezen? Sociale cohesie is nul komma nul. Mijn stelling is dat de mensheid op ethisch gebied tegenwoordig supersnel achteruit holt, nog een paar graadjes erger dan in de laatste tijd van het Romeinse Rijk: vreten en feesten en ondertussen plofte de hele beschaving. Kinderen worden aan hun lot overgelaten. Ik snap werkelijk niet waar jij het vandaan haalt dat de mens op ethisch gebied ontwikkeld zou zijn. Waarschijnlijk ben je in de war met de zgn. 'welvaart', datgene wat de westerse mens zich permitteert (ten koste van derde wereldlanden etc.)

 • no-profile-image

  onno

  En dan bij een paar pakken vleesvervangers gemaakt van soja, ook maar een setje BH's voor mannen.. Die krijgen er namelijk ook tieten van. Op zich niets mis mee, alleen ik houd niet zo van mannen.

 • no-profile-image

  Propathie

  Geef mij maar een stukkie vlees. Als iemand niet hoeft, stuur dan maar naar mij (postbus 2319, amsterdam)

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.