Home

Achtergrond 352 x bekeken

Vleesbedrijven profiteren van dalende grondstofprijs

De beurzen lijken weer voorzichtig op te krabbelen.

Eerder deze week verloren beurzen wereldwijd terrein door onrust over een mogelijk afremmende Chinese economische groei en angst over een escalerend conflict tussen Noord-Korea en Zuid-Korea.

Noord-Korea heeft nucleaire wapens en bedreigt Zuid-Korea, de VS en Japan regelmatig met inzet. Er lijkt tegelijk echter uitzicht op een oplossing voor de Ierse schuldproblemen en met Thanksgiving treden beleggers psychisch in wat Amerikanen “the Holiday Season” noemen.

Bedrijven, zeker voedingsbedrijven, verwachten vanwege Thanksgiving, kerst en oud en nieuw een fors hogere omzet te realiseren. Slechts vijf van de 25 bedrijven op de AGD-index noteerden op weekbasis verlies. De vleesconcerns bleken de grote winnaars. Beleggers waren alleen wat ontevreden over Nutreco, wiens pensioenfonds problemen heeft.

Vleesbedrijven JBS SA, Smithfield Foods en Tyson Foods profiteren op de beurs van fors dalende grondstofprijzen. De prijzen van tarwe, mais en soja zijn gedaald na het rentebesluit van China. Het Aziatische land verhoogde de rente en ook de kapitaalseisen voor binnenlandse banken. Daardoor remt de groei, en speelt China mogelijk even een wat minder prominente rol op de internationale grondstofmarkten wat kan resulteren in lagere voerkosten.

Ook is er positief macro-economisch nieuws uit de VS. Het consumentenvertrouwen is in oktober gestegen terwijl het aantal aanvragen voor een uitkering is gedaald. JBS SA won woensdagochtend meer dan 6 procent. Niet eerder sinds januari maakte JBS SA een dergelijke sprong op de beurs. Het bedrijf wordt geleid vanuit Sao Paulo, maar door overnames (Swift & Co: 2007, Pilgrim’s Pride: 2010) is het bedrijf voor bijna driekwart van de revenuën afhankelijk geworden van de Amerikaanse markt. Een geval van Creutzfeld-Jakob in Brazilië bleek deze week bovendien niets te maken te hebben met de rundvleesindustrie.

Tyson Foods vergrootte de feestvreugde in de vleesindustrie door een mooi winstcijfer bekend te maken over het laatste kwartaal. De winst is met 213 miljoen dollar op een omzet van 7,4 miljard dollar wellicht bescheiden te noemen, maar vorig jaar werd nog bijna een half miljard verlies genoteerd.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.