Home

Achtergrond 834 x bekeken

Vlasprijzen herstellen

De prijzen van vlas herstellen. Lange vlasvezels brengen nu gemiddeld €1,40 per kilo op.

Vorig jaar lag de prijs op een euro per kilo.

Het Productschap Akkerbouw schrijft de opleving toe aan de gestegen afzet. In verkoopseizoen 2008/2009 verkochten Frankrijk, België en Nederland samen 78.000 ton lange vlasvezels. Afgelopen seizoen 2009/2010 verkochten de drie grootste producenten in de EU 125.000 ton. "Hiermee is de verkoop weer op het niveau van de periode 2003 tot en met 2006.'

Na die periode daalde de afzet als gevolg van de economische crisis, die volgens het productschap snel voelbaar was in de vlassector. "De afzet van linnen in de VS, één van de belangrijkste afzetgebieden, liep sterk terug. Ondanks dat het areaal krimpt liepen de voorraden toen snel op. Ook de zeer hoge vlasopbrengsten in 2009 droegen bij aan de groei van de voorraden."

De vlasmarkt herstelt zich, constateert het productschap. "De vezels van de oogst van 2007 waren van matige kwaliteit door het ongunstige weer in dat jaar. Daar is nu wel afzet voor te vinden, terwijl ze lange tijd moeilijk of niet verkoopbaar waren."

De hectareopbrengsten liggen dit jaar in veel teeltgebieden lager dan in andere jaren. Ook is het areaal dit jaar opnieuw gekrompen. "Dat kan leiden tot een verdere afbouw van de voorraad. Wat ook meewerkt aan het prijsherstel van vlasvezels is dat de prijzen van andere natuurlijke vezels, zoals wol en katoen, ook stijgen."

De markt voor de korte vlasvezels is in evenwicht, stelt het productschap. "Deze vezels worden afgezet voor de productie van papier, textiel, isolatiemateriaal en automaterialen. De CECL, de internationale organisatie van vlas- en hennepverwerkers, probeert nieuwe toepassingen te ontwikkelen voor vlas- en hennepvezel."

Er komt een Europees promotieprogramma voor linnen. Het programma kost 3,3 miljoen euro. Daarvan betaalt de EU de helft, 20 procent wordt betaald door de Franse overheid en 30 procent door de CECL. Frankrijk is verreweg de grootste vlasproducent in de EU. De promotiecampagne is gericht op de afzet van linnen in Frankrijk, Italië en België.

Of registreer je om te kunnen reageren.