Home

Achtergrond 1 reactie

Vissen hebben overstromingen nodig

Riviervissen hebben overstromingen van rivieren nodig om zich te kunnen voortplanten.

Het ingrijpen van de mens in de rivierloop bedreigt echter het voortbestaan van deze soorten vis. Dat concludeert Konrad Gorski in zijn promotieonderzoek aan de Wageningen Universiteit. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), die zijn onderzoek mede financiert, maakte de resultaten vandaag bekend.

Volgens de onderzoeker zwemmen vissen in riviervlakten, zodra die, meestal in het voorjaar, overstromen door regenval en smeltwater. Daar paaien de vissen en groeit de jonge vis op. Het tijdstip en duur van de overstroming van deze gebieden blijken cruciaal te zijn voor de mogelijkheid voor vissen om zich voort te planten, heeft Gorski aangetoond.

Door invloed van de mens zijn er in 90 procent van de riviervlakten in de wereld geen natuurlijke overloopgebieden meer, zegt Gorski.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    dirk

    ...en toch is er nog steeds vis.

Of registreer je om te kunnen reageren.