Home

Achtergrond

Vierrijige aardappelrooier op rupsbanden heeft nog draagvlak

Terwijl elders in Zuid-Limburg geen aardappelrooier het land nog op kon, oogstte bij het Zuid-Limburgse Nuth een vierrijige rooier op rupsbanden van Dewulf, dat onder de natte omstandigheden de aardappels toch nog redelijk van het land gehaald kunnen worden.

Terwijl elders in Zuid-Limburg geen aardappelrooier het land nog op kon, oogstte bij het Zuid-Limburgse Nuth een vierrijige rooier op rupsbanden van Dewulf, dat onder de natte omstandigheden de aardappels toch nog redelijk van het land gehaald kunnen worden. Zuid-Limburg had het afgelopen weekeinde te maken met regenval van 70 tot 100 millimeter. Maar ondanks de doordrenkte bodem, kon de machine onder het oog van 80 tot 100 belangstellenden zijn werk doen. Foto Twan Wiermans

Poolse oogstmedewerkers proberen er het beste van te maken bij de spruitenoogst op een perceel in Zierikzee van Peter Vijverberg uit Ouwerkerk. Het gewas heeft de afgelopen weken veel te lijden gehad van regen en wind. Veel planten zijn omgewaaid, waardoor de oogst ernstig bemoeilijkt wordt. Door de lagere temperatuur begint de spruit aan populariteit te winnen op de winterdis. De spruiten hebben dit jaar te lijden onder eerst droogte en daarna een natte periode. Foto Anton Dingemanse

Een verdovingspijl in zijn lijf weerhoudt een stier niet wild rond te rennen op de remise van trolleybussen in Arnhem. Het dier ontsnapte woensdagochtend uit een islamitische slachterij en zorgde korte tijd voor consternatie in de Gelderse hoofdstad. In een poging zijn met het offerfeest verbonden lot te ontlopen, koos het dier het hazenpad richting de remise van busbedrijf Connexxion, aldus de politie. Het losgebroken dier stak onder meer een straat en een kruising over en belandde in de wasstraat van de remise. Daar werd het beest ingesloten in afwachting van een veearts met een verdovingsmiddel, aldus de politie. Er gebeurden geen persoonlijke ongelukken. Wel ging een scooterrijdster van schrik onderuit en raakten twee passerende auto’s beschadigd door de stier. Foto APA

Fruitteler Jacob Loots uit het Groningse Zuurdijk sorteert Conference-peren. De kwaliteit is goed en de opbrengst is redelijk. ”De prijzen zijn beter dan de afgelopen tien jaar.” Loots levert zijn peren aan telersvereniging Best of Four. Hij is vooral te spreken over de smaak. ”Ik laat ze iets langer hangen, wat de smaak ten goede komt.” Daarmee boet hij iets in op houdbaarheid. ”Daarom lever ik ze iets eerder af.” Foto Roelof Stroetinga

De akkerbouwers Janno en Kees Werkman in het Groningse Warffum zaaien wintertarwe. Janno ploegt de grond, waarna Kees de wintertarwe zaait. De akkerbouwers moeten nog 50 hectare wintertarwe zaaien, vertelt vader Jan Werkman. ”Het zaaien gaat prima. Maar normaal woelen we altijd de grond waarna we de tarwe zaaien. Dit jaar ploegen we de grond voor het zaaien. Dan heb je meer waterberging. Dat heb je wel nodig nu de grond zo verzadigd is. Ik zaai liever vóór november, maar de aardappelen kwamen dit jaar later uit de grond door het natte weer. In de streek moet nog veel tarwe worden gezaaid. We hebben een apart jaar achter de rug.” Foto Alex de Haan

Loonbedrijf Lettink heeft het razend druk met de oogst van korrelmais. ”Nog voor het seizoen hebben we besloten om rupsen aan te schaffen voor de combine. Dat blijkt nu een juiste beslissing. We hebben alle percelen tot nu toe nog kunnen oogsten”, zegt René Rougoor van het loonbedrijf. De kiepers moeten door de natte omstandigheden op de weg blijven staan. ”Maar door de rupsen blijft het land netjes.” De kwaliteit van de mais is goed. ”Gelukkig staat het gewas ondanks de storm van vorige week nog overeind.” Foto Theo Kock

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.