Home

Achtergrond 6 reacties

Verzuring milieu gaat door ondanks maatregelen

Ondanks dertig jaar verzuringsbeleid is er nog geen einde gekomen aan de verzuring in Nederland.

Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving in een studie over het beleid dat de afgelopen decennia is ingezet om de zure regen tegen te gaan.

Uit de studie blijkt dat de bijdrage vanuit de landbouw aan de vermindering van de uitstoot van verzurende stoffen (met name ammoniak) aanzienlijk is afgenomen. Een groot deel daarvan is gerealiseerd door de invoering van de superheffing, die geleid heeft tot een inkrimping van de rundveestapel.

Verder heeft de verplichte onderwerking van mest meegeholpen en ook de invoering van mestquota. De onderzoekers stellen overigens dat een deel van de luchtvervuiling is weggenomen ten kosten van de kwaliteit van water en bodem.

Ammoniak kan in aanzienlijke mate bijdragen aan verzuring. Maar eenmaal in de lucht werkt ammoniak juist neutraliserend. In de bodem werkt het echter als een verzurende stof. De chemische eigenschappen van de van de veehouderij afkomstige ammoniak hebben jarenlang tot bron van grote verwarring gezorgd, aldus het rapport. "vooral bij diegenen wier activiteiten een belangrijke bijdrage leveren aan de ammoniakemissie."

De ammoniakemissie is sterk terug gedrongen. Desalniettemin is de uitstoot per hectare in Nederland nog steeds de hoogste in Europa.

Hoewel in de jaren 80 van de vorige eeuw de alarmklok werd geluid over de Europese bossen, heeft de zure regen uiteindelijk niet geleid tot stervende Nederlandse bossen. Dat komt doordat de Nederlandse bossen minder grootschalig en gevarieerder zijn dan bij voorbeeld de Zweedse wouden.

Bomen gingen niet dood, maar het ecosysteem in de bossen is wel veranderd. Korstmossen en bospaddenstoelen zijn sterk in aantal achteruitgegaan, terwijl er juist veel meer grassen, bramen en brandnetels groeien.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  A moniak

  Er zal ook zonder ammoniak geen einde komen aan de verzuring.Men kan het niet maken dat als ammoniak door bacterien even in de stikstofkrinloop salpeterzuur is en de volgende stap waarbij de zuurheid weer volledig verdwijnt maar vezwijgen. Verzuring wordt veroorzaakt door schimmels en bacterien.Hierdoor lossen mineralen op en komen beschikbaar voor de plant. Vermesting noemt men dat. De zuurgraad in de bosbodems
  op zandgrond is tot op heden gezakt tot 2,8 in de strooisellaag en 3,0 in de bovenste 10 cm van de grond. Pure natuur.Het verbaasd mij dat een man als Atsma nog geloofd dat de 30 jaar terreur tegen de veehouders de natuur minder zuur zou hebben gemaakt.

 • no-profile-image

  snap

  Tja heb je hier een discussie over de lely a4, gisteren nog meest gelezen, wordt ie weg gesensureerd. Hoezo onafhankelijk vakblad????
  Zo zal het ook wel altijd gaan met de milieudiscussies, wie betaald die bepaald!

 • no-profile-image

  Freddie

  Planbureau voor de Leefomgeving........... dat er zo iets bestaat in NL ............ daar krijg ik pas het zuur van.

 • no-profile-image

  gekke henkie

  gelukkig, ik ben gek op bramen.

 • no-profile-image

  benadeelde boer

  Zal wel weer stijgen ook met al die Ad-Blue mixen.

 • no-profile-image

  Theo

  Wat een klets verhaal ,zo,n 50 jaar geleden toen hadden we bramen daar kan die spul van tegenwoordig niet aan tippen .
  O,ja de bossen zouden sterven nu dat niet gebeurt bedenkt men uitvluchten om d,r verhaal een draai te geven al zouden ze gelijk hebben .En trouwens wie het de afgelopen tijd in de bossen is geweest heeft lange tijd niet zoveel paddestoelen gezien ,ik kom al mijn hele leven in de bossen en het is net als met het weer altijd weer anders ,dat heeft te maken met velerlei oorzaken of er veel paddestoelen zijn of niet en dat ligt maar voor een klein deel aan wat hier gesuggereerd word .Wat de brand netels betreft dat heeft te maken met de z,g nieuwe natuur die men creeerd land goede grond braak laten liggen ,al gauw overwoekerd een gewas als brandnetel de zaak omdat die enorm veel zaad bevat , ook zo,n 50 jaar geleden moesten we veel handmatige onkruid bestrijding doen in akkerdistel en brandnetel

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.