Home

Achtergrond 7 reacties

Veroordeling voor ongeluk door vuile weg

De rechtbank in Middelburg heeft een pootgoedteler uit IJzendijke veroordeeld tot een boete van 7.500 euro omdat hij de weg onvoldoende schoon had gemaakt na werkzaamheden.

Een automobilist verongelukte op het weggedeelte, nadat hij in de slip was geraakt en tegen een boom botste. De uitspraak is vandaag openbaar gemaakt. De akkerbouwer had het weggedeelte wel schoon gemaakt, maar daarbij was de modderlaag onvoldoende verwijderd. Volgens getuigen was de weg spiegelglad.

De akkerbouwer had tijdens de werkzaamheden waarschuwingsborden geplaatst. Hij had met een schuiver steeds de weg schoongeveegd als een trekker met laadbak het asfalt vervuild had. De officier van justitie eiste een boete van 10.000 euro.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  freek

  nederland ligt dat in de staat New York?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @Herkauwer, De wegen die hier liggen, lopen van boerderij naar boerderij, zijn smal, drie meter breed. In het verleden werd de ondergrond (die eigendom was van de boeren) min of meer onteigend, je kon ze overdragen voor 1 gulden aan de gemeente. Vervolgens moesten de boeren betalen voor de verharding van die wegen omdat het ontsluitingswegen zijn voor de landbouw. Nu zijn het nog steeds ontsluitingswegen voor de landbouw, maar worden ook gebruikt als snelweg. Je wilt niet weten hoeveel snelheidsmonsters ik al uit de sloot heb gehaald om dat met veel te hoge snelheid wordt gereden. Fietsroute`s liggen ook op deze wegen, maar zie je het voor je, landbouwverkeer (drie mtr. Breed) en fietsers op die weggetjes van 3 meter breed. En dan maar schelden op de boeren! Indien alleen bestemmingsverkeer gebruik maakt van deze wegen, kennen ze de gevaren bij de oogstwerkzaamheden en weten ze ook waar geoogst wordt.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Melkveehouder, het zou natuurlijk van de gekke worden om alle binnenwegen maar voor alle verkeer af te sluiten. Als men wegenbelasting betaald mag men gewoon overal de openbare weg gebruiken. Boeren betalen voor hun kentekenvrije tractoren zover ik weet geen wegenbelasting, maar bevuilen de wegen wél. Als, zoals in dit geval, de boer op eigen initiatief waarschuwingsborden heeft geplaats, dan lijkt mij die boete onterecht en moet hij daartegen in beroep gaan. Want als automobilisten waarschuwingen in de wind slaan, dan ligt de verantwoordelijkheid voor de gevolgen daarvan bij henzelf! Wél ben ik van mening, dat bemodderde landbouwvoertuigen zoveel mogelijk gebruik dienen te maken van het plaatselijke quartaire - of tertiaire wegennet en geen gebruik moeten maken van N of S-wegen. Want dat leidt dikwijls tot zeer gevaarlijke situaties.

 • no-profile-image

  Harry Brouwer

  Het beste is waarschijnlijk om ruim voor de gladde weggedeelten voertuigen op de weg te plaatsen die niet op hoge snelheid te passeren zijn... Wegen schoonspoelen met water levert weer een zachte berm op, dus zet gewoon de weg maar af of maak passeren nagenoeg onmogelijk.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Het zou goed zijn wanneer de binnenwegen uitsluitend voor landbouw en bestemmingsverkeer zouden worden gebruikt! Nu worden de binnenwegen gebruikt als sluiproute en racebaan. Gaat er dan iets fout, dan heeft natuurlijk de landbouw het weer gedaan.

 • no-profile-image

  sjeng

  Tja, wat moet je dan nog? Continue schoon maken is niet voldoende, waarschuwingsborden plaatsen is niet voldoende.
  Tegen mensen die zich van de omstandigheden en waarschuwingen niets aantrekken is moeilijk tegen te werken.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Melkveehouder, de door jou beschreven situatie wijkt duidelijk af van veel gewone binnenwegen. Feitelijk zou de gemeente borden moeten plaatsen en die wegen alleen voor aanwonenden en bestemmingsverkeer moeten openstellen. Zéker in de spitsperioden. Kwestie van een paar keer stevig handhavend optreden en dan wordt het doorgaans meteen een stuk rustiger.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.