Home

Achtergrond 247 x bekeken

Verkeerde basis onder EU-voorstel transgeen

De Europese Commissie heeft haar voorstel over de verbod op de teelt transgene gewassen juridisch verkeerd onderbouwd.

Dat stelt de juridische adviesdienst van de Europese Raad in een intern stuk, waarover het Agrarisch Dagblad beschikt. De juristen stellen in het stuk dat ze sterk betwijfelen of lidstaten juridisch sterk genoeg staan, als ze op grond van het voorstel besluiten een transgene teelt te verbieden. De lidstaten komen dan zowel in conflict met Europese verdragen, als de internationale handelsafspraken.

De Europese Commissie kwam afgelopen zomer met een voorstel om de impasse bij toelating van transgene teelten te doorbreken. Het voorstel komt erop neer dat de Europese Commissie nieuwe gewassen kan toelaten, maar dat individuele lidstaten zelf kunnen besluiten de teelt voor hun grondgebied te verbieden. Direct bij de publicatie van het voorstel kwam er kritiek van voorstanders en tegenstanders van transgene teelten.

De adviesdienst van de Europese Raad zegt dat lidstaten het heel lastig krijgen om een verbod goed te onderbouwen. De ruimte die de lidstaten daarvoor krijgen, lijkt zich te beperken tot ethische argumenten. Het Europese Hof van Justitie heeft een beroep daarop van de Poolse overheid in een andere zaak al als onvoldoende overtuigend terzijde geschoven.

Lidstaten krijgen het moeilijk bij de rechter als ze stellen dat er ethische bezwaren zijn tegen transgene gewassen, als ze tegelijkertijd het vlees van met transgeen voer opgegroeide dieren wel toestaan, aldus het advies.

Of registreer je om te kunnen reageren.