Home

Achtergrond

Verdachte misdaden WOII sterft voor proces

Samuel Kunz, nummer drie op de lijst van meestgezochte oorlogsmisdadigers van het Simon Wiesenthalcentrum, is kort voor het begin van zijn proces op 89-jarige leeftijd overleden.

Dat meldde een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Duitsland maandag.

Kunz gold als verdachte van moord op zeker tien mensen in het vernietigingskamp Belzec in de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast zou hij vanaf begin volgend jaar in Bonn terechtstaan voor medeplichtigheid aan de dood van 430.000 joden. Kunz heeft toegegeven dat hij tussen januari 1942 en juli 1943 in Belzec werkte als bewaker.

Hij stelde geen andere keuze te hebben gehad. De etnische Duitser vocht in het begin van de Tweede Wereldoorlog voor het leger van de Sovjet-Unie, maar werd krijgsgevangene van nazi-Duitsland. Na de oorlog kreeg hij de Duitse nationaliteit.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.