Home

Achtergrond

Verburg: landbouw en EZ samen is goede zaak

CDA-politica Gerda Verburg, de vorige minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, vindt het een goede zaak dat haar voormalige ministerie is samengevoegd met Economische Zaken.

Volgens Verburg, nu actief als Kamerlid voor de christendemocraten, wordt zo ”het beste van twee departementen samengebracht”.

Verburg zei dat dinsdag tijdens het begrotingsdebat Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I), zoals het nieuwe ministerie heet. Het Kamerlid gaat ervan uit dat de twee CDA-bewindspersonen op het ministerie, Maxime Verhagen en Henk Bleker, beleid voeren waarbij ”één en één drie is”.

In haar bijdrage pleitte Verburg er onder meer voor dat zogenoemde topgebieden in Nederland een rapport opstellen waarin ze vertellen waarom ze subsidie moeten krijgen van de overheid voor innovatie. Voor 1 april volgend jaar zouden kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheden deze rapporten moeten indienen. Verhagen kan dan voor 1 juli beslissen wie subsidie krijgen.

Verburg is het er niet mee eens dat het kabinet vooral investeert in de economisch sterkste regio’s in Nederland, zoals in de Randstad en rond Eindhoven. Die plannen ontvouwde VVD-minister Melanie Schultz van Infrastuctuur zaterdag. VVD-Kamerlid Afke Schaart zei de uitspraken van Schultz niet te kennen, maar nam daar eveneens afstand van. Ze zal dat niet zo bedoeld hebben, meende Schaart.

Sharon Dijksma, Kamerlid van de PvdA, deed in haar bijdrage een oproep aan Verhagen meer te doen voor ”eerlijk betalen”, zoals ze dat verwoordde. Het is haar, net als andere fracties in de Kamer, een doorn in het oog dat veel telecomaanbieders mensen die 61 seconden bellen twee minuten in rekening brengen. Maatregelen die Verhagen hiertegen recent aankondigde, zijn volgens Dijksma niet afdoende. Het probleem van afronden naar boven speelt ook bij parkeren, aldus Dijksma.

Sharon Gesthuizen van oppositiepartij SP betreurt de grote bezuinigingen die Verhagen doorvoert op zijn departement, volgens haar bij elkaar bijna 1 miljard euro. Om werknemers te beschermen tegen de macht van aandeelhouders wil de SP dat ondernemingsraden meer zeggenschap krijgen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.