Home

Achtergrond 548 x bekeken 12 reacties

Veel tulpenbollen over

Wat al lange tijd dreigde is ook uitgekomen: er zijn veel meer tulpenbollen gerooid dan de aantallen die nodig zijn om de verkopen in binnen- en buitenland te dekken.

Dit zal ongetwijfeld gaan betekenen dat een substantieel deel van die bollen door de kwekerij zal worden opgezet voor de broeierij, om op die manier te trachten nog een extra centje mee te pakken. Iets dergelijks was ook vorig seizoen aan de orde. Het is begrijpelijk dat wordt getracht de omzet te verhogen. Er kleeft echter ook een groot gevaar aan. De kans is namelijk niet ondenkbaar dat op bepaalde momenten het aanbod van tulpenbloemen op de veiling dermate groot zal zijn, dat de prijs zwaar onder druk komt te staan en keldert. Met tot gevolg dat de reguliere broeierij daarvan ook de nodige klappen zal ondervinden.

Het is te hopen dat dit donkere scenario zich niet zal voordoen, maar de vrees dat dit toch zal gebeuren is groot, alsook de overtuiging dat het nodige zal moeten gebeuren om het vlaggenschip van het nationale imago meer te promoten en af te zetten. Dat kost het nodige, maar wellicht niet zoveel als de schade die kan worden aangericht als door overproductie de bloemenmarkt voor tulpen ook nog eens in de vernieling gaat.

Arie in t Veld

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bolle Boer

  John, de Wereld, telkens lees ik een teleurgesteld iemand over exportbedrijven die afspraken maken, het is toch niet verkeerd als die exportbedrijven gezamenlijk optrekken? Verklaar je nader want ik snap het niet

 • no-profile-image

  Han

  @Consument. Jouw idee is zo gek nog niet. Beter uit de markt nemen en daarmee de prijs beschermen dan de hele sector in de vernieling draaien. Zou de sector jouw gedachten tot uitvoer willen / durven brengen? De veiling zal geneigd zijn meer bloemen voor een flut prijs om te zetten is voor hen alleen maar kassa. Dus die zal tegen zijn.

 • no-profile-image

  Han

  Mark H. Je voorstel om de markt via >uitzieken< op te schonen (koude sanering) heeft tot nu toe niet veel mee ropgeleverd dan een totaal verzwakte sector. Je stelt dat er bollen zijn verkocht, zal kloppen, maar voor welke prijs? Als er structureel te veel productie is, is er maar één oplossing productie beperking. Koude sanering zal het aantal teleres beperken, maar niet het aantal bollen, de blijvers zullen trachten via vergroting de vast kosten te drukken en zo vooreen lagere prijs te leveren. Ga deze weg en de spiraal naar beneden is ingezet.

 • no-profile-image

  Consument

  Ze kunnen het beste alle bollen die over zijn gratis aan gemeente enzo geven om zo het product te promoten. Er is dan geen overschot op de markt en het wordt overal opgefleurd.

 • no-profile-image

  amerikaan

  Als je bijvoorbeeld hier in de USA bollen wilt kopen en daarna wil je ze voor een normale prijs verkopen dan is dat zowat niet meer mogelijk. Dit omdat de heren altijd minimaal $350 vragen voor 1000 tulpen dit ondanks dat ze worden ingekocht voor enkele centen per stuk. Dan kan je zeggen dan moet je daar als Amerikaan meer vragen maar hier is het ook crisus. In iedergeval voor dit geld is mijn winst weg. Hierdoor verkoop je niet of je verkoop te kort . Het is toch heel normaal dat de exporteurs geld moeten verdien maar zoveel ? .Ja ze gaan hier failliet, maar dat is weer de makkelijkste weg om van je schulden af te komen en je roerende en ontroerende goederen mag je houden (Chapter 11).Het enigste nadeel is dat je hier maar eens in de 7 jaar gebruik van mag maken. En maar kreunen en steunen en ondertussen rijden ze wel een mercedes sport. Normaal kan je ook deze crisus gebruiken om een markt op te bouwen en dit door de tulpen gewoon voor een eerlijke prijs te verkopen. Concurentie is echt belangrijk in de huidige economie, als dat niet zo was dan was Albert Heijn ook niet zo groot geweest.Trouwens kijk ook even naar de side www. brecks.com. Trouwens het is de bedoeling dat enkele lieden de hele bollen handel via internet hier in handen krijgen maar van mij aan dat lukt ze nooit.

 • no-profile-image

  john

  Nog meer Anthos nog meer armoede .
  Dit zijn de gevolgen van prijs afspraken maken in het buiten land. En het einde is nog niet in zicht. En wat heel belangrijk is dat ze officieel niets verkeerd doen. Dus de vergadering die de mannen na de Anthos vergadering hebben die is er niet.
  Ga zo door en veel sterkte. Maar toch hoop ik dat het net zo afloopt als bij de KLM en Air France. Dus een forse boete.

 • no-profile-image

  mark heemskerk

  Nou Han, wat ik al zeg er MAG van mij gerust gekrompen worden, maar dit gaat niet gebeuren. Althans niet collectief. Alles wat collectief gebeurtmoeten we juist vanaf. Kijk naar de BKD. Jarenlang konden de mensen daar lekker hun gang gaan want het werd toch wel betaald. Nu ze hun eigen broek moeten ophouden, moet de tering naar de nering worden gezet om het hoofd boven water te houden.
  ZO is het bij kwekers ook. Iedereen moet zijn eigen hoofd boven water houden en dus voor eigen afzet zorgen. Als je vind dat het te goedkoop is moet je niet verkopen. En wat je er dan mee moet?? Niet weggeven aan gemeentes i.i.g. Maar misschien is het voor deze mensen een reden om na te denken waar ze mee bezig zijn . Het is gewoon onomkeerbaar. De koude sanerimg heeft nog helemaal niet plaatsgevonden, dus laat dat eerst maar gebeuren, het is gewoon niet anders. Wat is er mis om da kosten te drukken en zo voor een lagere priis te kunnen produceren? Overiegns op bedrijfsnivo worden er zeker nog steeds wel goede resutaten geboekt, daar ben ik van overtuigd, dus er is geen totaal verzwakte secor, maar meer een situatie dat het kaf van de koren gescheiden gaat worden.
  Laten we nou niet altijd zeuren dat het glas half leeg is, kom op zeg

 • no-profile-image

  deen

  niet weggooien hoor maar broeien die zooi kunnen wij weer bijna voor niets aan de bak ,heerlijk die kweker/broeiers altijd maar overproduceren willen en wij maar lachen gegroet harde werkers

 • no-profile-image

  Consument

  @Han, de veiling is een coöperatie van kwekers. Ze zouden dus het beste voor hun kwekers moeten willen en niet meer bloemen voor een flut prijs.

 • no-profile-image

  Consument

  Koude sanering gaat naar mijn idee ook niet werken. Kijk naar Phalaenopsis teelt. Daar zijn ook kwekers afgevallen, maar degene die overblijven doen ook steeds meer aan schaalvergroting. Resultaat: steeds verder dalende prijzen.

 • no-profile-image

  freek

  beter bewaren voor de honger-winter komt hans en korniuten ze ophalen

 • no-profile-image

  mark heemskerk

  Nou consument, dat lijkt mij een verschrikkelijk slecht plan.
  Er worden nl. ook veel bollen verkocht aan gemeentes. Die zien bollen vaak al als sluitpost van hun begroting, maar als we ze dan ook nog gratis gaan weggeven zullen ze een ander jaar zeker niet meer de behoefte voelen om er voor te betalen en wordt er dus weer een markt ingegooid.
  Collectief krimpen is ook geen optie, want waarom zou iemand die alles heeft verkocht gaan krimpen? Koude sanering is het beste, dus dat betkent gewoon zo doorgaan. Er moet gewoon alles op promotie en KWALITEIT worden ingezet. En als je vindt dat je tekort verdient, dan moet je misschien overwegen om wat anders te gaan doen. Er is tenslotte niemand die je verplicht om kweker te zijn.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.