Home

Achtergrond 142 x bekeken

Veel corruptieonderzoek in bouw en vastgoed

De sector 'bouw en vastgoed' komt het vaakst voor in corruptieonderzoeken van de Rijksrecherche.

Van de 59 onderzoeken die de opsporingsdienst tussen 2003 en 2007 instelde naar omkoping van ambtenaren, speelden er 34 (bijna 60 procent) in de wereld van bouwprojecten en onroerend goed. Dat staat in een rapport van de Rijksrecherche dat vrijdag is gepresenteerd.

De bouwsector is mogelijk bijzonder kwetsbaar voor omkoping, aldus de Rijksrecherche. Maar het kan ook zijn dat er relatief veel onderzoeken in deze sector worden gedaan doordat er meer aandacht voor is dan in andere sectoren.

In totaal onderzocht de Rijksrecherche 221 meldingen van corruptie/omkoping. 49 meldingen gingen over bouw en vastgoed, gevolgd door het gevangeniswezen, waarover 37 meldingen binnenkwamen. Over de grensbewaking kreeg de dienst 25 meldingen van mogelijke corruptie en vanuit toelating, verblijf en naturalisatie van vreemdelingen 21 meldingen. Niet alle meldingen hebben tot onderzoek geleid.

Opvallend is dat 80 procent van de ambtenaren die in Rijksrechercheonderzoeken naar omkoping voorkomen, mannen van 50 jaar of ouder zijn. Vooral bij onderzoeken over de bouw-en-vastgoedsector is dat zo. Dat zou te verklaren zijn doordat die mannen vaak al een langere carrière achter zich hebben en hogere functies bezetten. Ze zijn daarmee het meest interessant voor personen en bedrijven die iets van hen gedaan willen krijgen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.