Home

Achtergrond 260 x bekeken

Veel aardappelen verloren

In België wordt 5.000 hectare aardappelen niet gerooid.

In Nederland is dat naar schatting 2.100 hectare. Dat komt overeen met 330.000 ton consumptieaardappelen die niet op de markt komen dit seizoen.

Het Bureau Aardappelmarkt Informatie (BAI) van het Productschap Akkerbouw meldt dat deskundigen er vanuit gaan dat in België ongeveer 5.000 hectare aardappelen niet wordt gerooid. ”Er staat nog ongeveer 3.200 hectare aardappelen in de grond. Het totaal niet gerooid areaal komt hoger uit doordat spuitsporen, kopakkers en niet te rooien stukken blijven staan.”

In Nederland schat het BAI dat 3 procent van het areaal consumptieaardappelen niet gerooid wordt. Dat zou een uitval betekenen van ongeveer 2.100 hectare.

Dat betekent dat alleen in Nederland en België 7.100 hectare aardappelen niet worden gerooid. Afgaande op de hectareopbrengsten die de North-Western European Potato Growers heeft gepubliceerd, komt dat neer op een productie van 330.000 ton consumptieaardappelen die dit jaar wegvalt.

Daarmee komt de totale productie in Noordwest-Europa op 23,5 miljoen ton. Dat is 1,4 miljoen ton minder dan vorig jaar. Dat is een daling van 5,7 procent.

Secretaris Guy Depraetere van het Algemeen Boeren Syndicaat stelt dat in België veel aardappelen moeilijk te bewaren zijn. ”Dit verhoogt tijdelijk het aanbod. Dat zet de prijs wat onder druk. Maar na de jaarwisseling verwacht ik hogere prijzen.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.