Home

Achtergrond

Veel Bretonse varkenshouders gaan failliet

Een derde van de varkenshouders in Bretagne zal voor de zomer van volgend jaar moeten stoppen.

Voor vijf procent van de 6.000 varkensbedrijven in de regio dreigt voor eind dit jaar al een faillissement. Dat stelt de regionale afdeling van de Franse boerenkoepel FRSEA.

Bretagne is verreweg het grootste varkensgebied van Frankrijk en was vorig jaar goed voor 8,35 miljoen van de in totaal 14,8 miljoen geproduceerde varkens. "'De sector maakt de zwaarste crisis in drie jaar door,'' denkt de bond. De varkenssectie gaat er van uit dat een op de tien Bretonse varkensbedrijven de winter niet door komt en dat 30 procent voor de zomer het bijltje er bij neer moet gooien. ‘"De varkenshouders zijn tot op de bodem gegaan maar zijn nu aan het eind van hun weerstand gekomen. De huidige varkensprijs maakt het net mogelijk om het voer te betalen maar er is geen geld meer voor de andere kosten en de arbeid. Veel varkenshouders putten al tijden uit hun reserves,'' zegt voorzitter François Valy van de sectie varkenshouderij binnen de FRSEA Bretagne.

Of registreer je om te kunnen reageren.