Home

Achtergrond 346 x bekeken 6 reacties

Varkensstapel breidt 0,5 procent uit

De Nederlandse varkensstapel is ten opzichte van vorig jaar met 0,5 procent gegroeid.

Dat blijkt uit de meitellingsgegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit voorjaar werden in Nederland ruim 12,2 miljoen varkens geteld. Dat is 0,5 procent meer dan een jaar geleden. Het aantal fokzeugen bedroeg 1,09 miljoen stuks. Dat is 2,7 procent minder dan een jaar geleden. Omdat de productiviteit van de zeugen jaarlijks met ongeveer hetzelfde percentage toeneemt, is de verwachting dat de totale biggenproductie niet afneemt. Het aantal vleesvarkens van 50 kilo en zwaarder groeide ten opzichte van vorig jaar met 1,2 procent tot 4,06 miljoen stuks, rekent het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In 2000 telde Nederland 13,1 miljoen varkens. Vergeleken met tien jaar geleden is de varkensstapel 6,5 procent kleiner. In 2004 bedroeg het aantal varkens in ons land 11,15 miljoen stuks. Daarna is de varkensstapel jaarlijks licht gegroeid. Dat is gebeurd ondanks het systeem van varkensrechten dat de varkensstapel in toom moet houden.

De groei is vooral te verklaren uit het feit dat de onbenutte rechten die nog in het systeem zitten, steeds meer worden benut.
Ten opzichte van tien jaar geleden is de zeugenstapel zo’n 242.000 stuks kleiner; een daling van 18 procent. Het aantal vleesvarkens van 50 kilo en meer groeide juist van 3,8 miljoen naar 4,0 miljoen. Dat is een toename van van 6,3 procent.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bo

  Deze groei in een slecht jaar,en dan beweren als er een paar goede jaren komen in 2015 niet gigantisch uitgebreid word.

 • no-profile-image

  Porky the Pig

  Blijkbaar wordt er goed verdient. Er is geen enkele industrie die uitbreidt bij slechte marktomstandigheden.

 • no-profile-image

  dirk

  Voor een goede boer (ondernemer) is er in elke sector goed geld te verdienen!

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Mest wel John, maar arbeidskrachten zijn er zat. Met een makkelijke zeug hoeven dat echt niet allemaal vakmensen te zijn.

 • no-profile-image

  john

  voordat we uit kunnen breiden zal toch echt eerst het mest'probleem' opgelost moeten worden. Veel varkens houden en ons scheel betalen aan mestafzet is niet echt een optie.. mest en vakkrachten zullen de belemerende factor worden in groei van de stapel.

 • no-profile-image

  wel opgelet

  Porky the Pig, ooit van anti-syclisch investeren gehoord?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.