Home

Achtergrond 295 x bekeken

Van de Ven: kijken naar de toekomst

Voorzitter Jeanette van de Ven van de vakgroep geitenhouderij van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) kijkt in reactie op het Q-koortsrapport liever naar de toekomst dan naar het verleden.

”Dit rapport zie ik niet zozeer in het licht van wie was goed en wie was fout. Het lost niets meer op. Ik kijk liever naar de toekomst. Er komen nog meer dierziekten op ons af en Noord-Brabant is dichtbevolkt, qua mens en dier. Daarom moeten we ons gelukkig prijzen, in het rapport staan ongetwijfeld maatregelen waar we wat mee kunnen."

Haar bedrijf is op 6 januari voor een derde keer geruimd. De overheid heeft dit goed vergoed, maar met de overgebleven dieren mag nooit meer gefokt worden. Van der Ven: "Dat betekent dat je in kortere tijd je veestapel moet vervangen. Die schade bedraagt gemiddeld 1,5 ton per bedrijf in vier jaar. Die wordt niet vergoed. Er is wel een fonds ingesteld, maar daar kunnen alleen bedrijven een beroep op doen die echt financieel klem zitten. Het is een laatste strohalm.”

Lees ook
Commissie: overheid te laat met aanpak Q-koorts

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.