Home

Achtergrond

Van Aartsen pleit voor nationale politie

Burgemeester Jozias Van Aartsen van Den Haag is voor de komst van een nationale politie.

Dat zei hij vanmiddag tijdens een symposium van de stichting Nederlandse industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV) in Rotterdam.

Hij vertelde dit als burgemeester van Den Haag en als korpsbeheerder van de regio Haaglanden, benadrukte hij. De Raad van Korpsbeheerders is namelijk verdeeld over de kwestie en heeft geen eenduidig standpunt over een nationale politiemacht, laat een woordvoerder van de Raad weten.

Ook sprak hij niet als lid van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. "Die denken er namelijk anders over", aldus Van Aartsen. De burgemeesters zijn tegen de centrale aansturing van de politie.

Volgens een woordvoerder van de Raad van Korpsbeheerders was Van Aartsen al voorstander van een nationale politie. Zijn uitspraak is een reactie op de nieuwe realiteit van het regeerakkoord, zegt de zegsman.

De bestuurlijke structuur van de politie in Nederland zoals die nu is geregeld, is volgens de burgervader namelijk te bureaucratisch. De organisatie van de Nederlandse politie met 26 regiokorpsen en idem zoveel chefs moet worden vervangen door één centraal beheer, stelt hij.

Alleen dan kan de politie volgens Van Aartsen naar behoren functioneren. Het beheer moet dan onder het gezag van de minister van Veiligheid en Justitie komen te staan zodat op nationaal niveau besluiten genomen kunnen worden.

Het kabinet-Rutte is van plan om één nationale politie in te voeren. Als het kabinet dit plan ook daadwerkelijk doorvoert zal de politie professioneler kunnen opereren, denkt Van Aartsen. "We leven in een tijd waarin snel handelen essentieel is. En daar is een goede, centrale aansturing voor nodig", meent hij.

Onderdeel van het plan is het terugbrengen van het aantal regiokorpsen van 26 naar tien. Die korpsen moeten dan een college vormen dat adviezen uitgeeft. Op die manier zal de politie beter aansluiten bij de organisatie van justitie, vindt Van Aartsen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.